Psiholozi upozoravaju sve roditelje: Nikad nemojte koristiti ovo u razgovoru sa vašim djetetom

Mnogo toga znamo reći u ljutnji svojim voljnima, pa se kasnije pokajemo. Trebate se naučiti kontrolisati i fino objasniti neke stvari, a ne vrijeđati.

Trebamo voditi računa kako razgovaramo sa starijima, ali i sa djecom.

Starijima trebamo strpljivo objašnjavati neke stvari, dok ne shvate. Ipak su i oni nas učili mnogo toga sa strpljenjem.

Naravno, kada se radi o djeci, razgovor i pristup njima je veoma bitan.

Bitno je da sa nima imate nomalnu komunikciju je rto itekako utiče na njihovo razvijanje i psihu.

Ovo su neke rečenice koje ne biste smjeli govoriti svojoj djeci:

“Bezvrijedan/na si, nisi nizašta”

Ovo nipošto ne smijete reći svome djetetu. Pa još ako se trudi da uspije u nečemu,, ali jednostavno ne uspijeva, trebate mu reći da se treba truditi dok to ne ostvari i pomoći mu. Ne možete očekivati od djeteta da sve postigne samo. Malo se i vi potrudite.

”Ti si mi razočarenje”

Ako je vaše dijete nešto pogriješilo, ali mu je teško zbog toga, trebate mu pomoći da ispravi grešku, a ne ponavljati mu kako je ono vaše razočarenje.

Recite mu jednostavno da to ne treba raditi i navedite mu zašto to što je uradilo nije u redu. Razgovorom možete srediti stvar, a vrijeđanjem djeteta nećete postići ništa.

“Plakanje je za slabiće”

Svima nama dođe da zaplačemo. Jednostavno skupi nam se dosta toga i jednostavno svu negativnost moramo izbaciti iz sebe. Zato kada je dijete tužno, pustite ga da se isplače.

Biće mu lakše, a vi mu budite podrška i oraspoložite ga. Nzaivajući dijete slabićem je rispoljava svoje emocije, može jednostavno biti traumatično za njega.

“Ništa ne uradiš kako treba, uvijek nešto pokvariš”

Možda vam zasmeta što vaše dijete napravi nešto pogrešno, možda jednostavno nekada želi nešto postići, ali umjesto toga ispadne suprotno.

To nije razlog da ga smatrate i nesposobnim. Npr. da mu govorite nemoj ti, ti ćeš pokvarit sve, ništa nije za tebe i sl. Tako će dijete dobiti strah od toga da uradi nešto i povlačit će se u sebe.

Pokažite mu, objasnite mu neke stvari, pa i više puta ako treba. Posvetite se svome djetetu.

“Veliki dječaci i djevojčice se ne boje”

To nije istina. Svi mi, pa i odrasli se nečega bojimo. Trebate reći djetetu da je uredu nečega se bojati, ali trebate zajedno da prevaziđete strahove. Tako će biti puno, puno lakše.

Izvor: megagiga