KANDIDA: Kako da prepoznate da vam je tijelo puno gljivica

0123007.48

Kandida je gljivica koja se normalno nalazi u ljudskom organizmu, ali u slučaju prekomernog rasta dovodi do umora, gojenja, bola u zglobovima i simptoma sličnim sindromu iritabilnog creva. Kandidijaza je jedna od najučestalijih gljivičnih infekcija.

Kandida živi u probavnom sistemu, ali može se probiti u krvotok i proširiti po celom telu. Proizvodi acetaldehid, koji dovodi do štete uzrokovane slobodnim radikalima.

Kandidijaza može biti posledica upotrebe antibiotika, korištenja kontracepcijskih tableta, alkohola, nekih drugih lekova, stresa ili prevelikog unosa šećera u organizam.

Pogađa čak 75% žena, a u 10% slučajeva postaje trajni problem. Zdravom ishranom i promenom nekih životnih navika, gljivicu ipak možete izbaciti iz organizma.

Shvatite šta je uzrok problema

Utvrdite zbog čega je došlo do širenja kandide jer je tek tada možete ukloniti.

Izbacite šećer iz ishrane

Ovo uključuje i prirodni šećer u mlečnim proizvodima i voću (izuzetak je limunov sok), kao i med te razne sirupe. Gljivica se hrani šećerom, a vaš je cilj izgladneti kandidu do smrti. Kako gljivica polako nestaje, možete osetiti neke negativne reakcije koje uzrokuju metabolički nusproizvodi. Simptomi poput mučnine, groznice, natečenih žlezda, akni i glavobolje znak su da nova ishrana deluje, tako da sad ne treba odustati.

Podstičite rast probiotika – dobrih bakterija

U ishranu dodajte fermentiranu hranu, poput kiselog kupusa, jogurta, kefira jer su odlični izvori dobre probavne flore koja će uravnotežiti unutrašnji ekosistem. Dobre bakterije će izgurati loše gljivice, pomoći probavi, ojačati imunitet i zaustaviti želju za šećerom.

Organski uzgojeno

Jedite organski uzgojene proizvode koji imaju manje toksina i više antioksidansa, vitamina i minerala nego konvencionalno uzgojeni. Dok vam se telo oporavlja, osetljivije je na delovanje pesticida i toksina iz okoline, zato pazite šta jedete.

Jedite hranu koju kandida ne voli

Kokosovo ulje, bademi, semenke bundeve, sok od limuna i limete, alge, beli luk,crni luk, đumbir i ljuta paprika ometaju rast kandide. Sve navedeno sadrži antigljivične i antiparazitske sastojke te pomaže u stvaranju povoljnog pH tako što krv postaje lužnatija, odnosno smanjuje se kiselost.

Izvor: kucnilekar.com