BOŽUR: 7 PRAVILA ZA UZGOJ NAJLJEPŠEG LJETNOG CVIJETA

Božuri doživljavaju renesansu popularnosti – baš poput karanfila. Jedan od najfotografiranijih buketa na društvenim mrežama koji krasi svaki sa stilom uređeni interijer savršeni je miris ljeta.

Iako je cvatnja božura u punom jeku, nikada nije kasno (ili prerano) pripremiti se za novu sezonu sadnje kako biste još više uživali u raskošnom cvijeću.

1. PLITKA SADNJA

Božuri se sade od sredine rujna do ožujka, a tajna je u plitkoj sadnji. Ako se posade preduboko, neće procvjetati. Stabljike s pupoljcima posadite do dva centimetra ispod površine.

2. PUNO SUNCA I VODE

Božuri trebaju vlagu, ali zemlja u koju ćete ih posaditi mora biti dovoljno propusna. Također, najljepše će cvjetati na suncu, bez imalo sjene.

3. BUDITE STRPLJIVI

Treba im i do tri godine da narastu do svoje pune veličine. Kada jednom procvjetaju u punome sjaju, krasit će vrt i do 50 godina. Lako se prilagođavaju novim uvjetima kod presađivanja.

4. PRESAĐIVANJE

Božure je najbolje presaditi u fazi mirovanja – između listopada i ožujka. Što opreznije okopajte ga oko korijena i jednostavno prebacite na novo mjesto. Mogu se i razdijeliti kako bi dobili još više raskošnih cvjetova. Pripazite da na svakom odvojenom dijelu imate barem tri zdrava pupoljka.

5. SAVRŠENI ZA VAZU

Božuri mogu stajati u vazi oko pet dana. Međutim, kako bi biljka imala dovoljno cvjetova koji se mogu urezati za vazu, također je potrebno strpljenja (ne očekujte previše u prve tri godine).

6. MRAVI SU USTVARI DOBRI ZA BOŽURE

Ne pokušavajte se riješiti mrava s okruglih cvjetnih pupoljaka jer im oni ne štete. Najviše ih ima kada pupoljci počnu “oticati” jer se hrane njihovim slatkim sokovima. Tako čak pomažu da se što prije otvore. Čim u cijelosti procvjetaju, mravi će nestati.

7. AH, TAJ MIRIS

Većina vrsta ima prekrasan, lagan miris. Neki počinju mirisati tek kada ih se ubere i stavi u vazu. Intenzitet tog mirisa može varirati ovisno o dobu dana i temperaturi.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr