Savjeti za blistavu kožu: Kako koristiti paradajz za ljepotu

Paradajz je najbolji ženin prijatelj! On se može koristiti da dobijete blistavu kožu, na kojoj nema najčešćih kožnih problema, kao što su osip i akne. Da vidimo i kako.

Kašika soka od paradajza zajedno sa četiri kapi svježe iscijeđenog limunovog soka može se koristiti da smanjite pore na licu. Svakodnevno nanesite pulpu paradajza na lice i nećete imati problema sa aknama.

Zgnječite paradajz (ili ga izmiksajte štapnim mikserom) te ga pomiješajte sa zgnječenim avokadom. Dobro promiješajte i dobijenu masku nanesite na lice. Isperite lice toplom vodom nakon 20 minuta. Pomenuta maska će vam pomoći da očistite lice prirodnim putem.

Riješite se masne kože lica uz pomoć paradajza: pomiješajte sok od paradajza i krastavca te njime čistite lice svako veče prije spavanja (ovaj tonik skuplja pore te dolazi do manjeg lučenja masti i ulja iz kože).

Riješite se osipa tako što ćete na bolno mjesto utrljati paradajz. Upotrijebite pola paradajza te kružnim pokretima trljajte osip petnaestak minuta.

Za svjež i blistav izgled kože tokom cijelog dana pomiješajte zgnječen paradajz sa jednom kašičicom meda i dobijenu smjesu nanesite na lice prije spavanja.

Pomiješajte paradajz i mlijeko i pijte dva puta dnevno. Vaša koža će sijati iznutra u roku od par sedmica.

Zgnječite kukuruzne pahuljice i paradajz da dobijete zrnastu teksturu koju ćete koristiti kao piling za odstranjivanje mrtvih ćelija na licu, usljed kojih koža lica može izgledati loše i prljavo.

Crne mrlje na koži pospite šećerom te preko njega trljajte pola paradajza – vrlo brzo ćete primijetiti razliku.

Ako se osjećate veoma umorno, napravite “kupku” od paradajza: zgnječite kilogram paradajza (ako je potrebno, možete i više) te ga nanesite na tijelo. Nakon petnaest minuta isperite paradajz toplom vodom.

Možda će zvučati pomalo smiješno, ali: ako vas bole prsti na nogama ili hoćete da im vratite ljepotu i sjaj, uzmite cherry paradajz i odsijecite jedan kraj. Nakon toga “navucite” paradajz na prste i držite sat vremena. Ako ovo radite svaki dan, vaša stopala će izgledati izuzetno lijepo.

Paradajz je možda i omiljeno sezonsko povrće, a rado je viđen gost u svim salatama i drugim obrocima.

Međutim, on ima i druge zdravstvene koristi – paradajz vam može pomoći da izgledate ljepše. Trenutno mu je sezoma pa, prema tome, uživajte u koristima crvenog povrća.

Izvor: minimagazin.info