Kako da se izborite sa “prljavim” ušima i kada je vrijeme da se obratite ljekaru

jYMhEalJ_usi1450x300

Postoji jedna dobra narodna, koja kaže “uši se čiste laktovima”… To je naravno nemoguća misija, što se u prenesenom značenju misli na činjenic u da se uši ne bi smjele čistiti.

Čišćenjem ušiju vi uklanjate cerumen (smola), a cerumen održava higijenu uha, stvara zaštitni sloj. To je savršen prirodni zaštitnik od upala i infekcija.

Kada čistimo smolu, smanjujemo prirodnu odbranu. Tada je svaki kontakt sa vodom potencijana opasnost od infekcije. Smola oblaže kožu ušnog kanala i čini je masnijom, vlažnom i elastičnom, svojim mirisom odbija bube, a pruža i određenu zaštitu protiv bakterija, gljiva i vode.

NEGATIVAN UTICAJ PAMUČNIH ŠTAPIĆA ZA UŠI:

Uklanjanjem cerumena možete ozbiljno da naškodite prirodnoj regulaciji organizma i potencijalno ugrozite vaš sluh. Kada koristite pamučne štapiće za uši, vi na taj način vosak potisnete još dublje u ušnu školjku, a to može da dovede da oštetite i bubnu opnu.

Takođe, tim potezom gljivice i bakterije koje se nalaze u spoljnom dijelu uha možete dovesti do unutrašnjeg uha što će izazvati niz infekcija i upala.

KAKO DA SE IZBORITE SA “PRLJAVIM” UŠIMA:

Ukoliko imate osjećaj da vaše uho luči previše cerumena ili da imate previše masti u ušnoj školjki treba da posjetite ljekara i on će naći najbolje rješenje za vaš problem.

KADA JE VRIJEME DA SE OBRATITE LJEKARU:

– bol u uho
– oslabljen sluh
– svrab
– neprijatan miris

Izvor: zena.hr