Spriječite OPADANJE kose i ubrzajte RAST nove: Probajte terapiju ruzmarinom

Svi želimo da imamo zdravu i bujnu kosu pa nije ni čudo zbog čega njeno opadanje ili progresivno stanjivanje može imati negativan uticaj na samopouzdanje.

Gubitak kose (alopecija) čest je problem, malo više kod muškaraca nego kod žena, a mogu ga uzrokovati mnogobrojni faktori, od kojih su najčešći: genetski faktori, hormonska neravnoteža, kožna oboljenja, problemi sa štitnjačom, manjak hranjivih materija u ishrani, hronični stres, jaka farba za kosu, nuspojave određenih lijekova itd.

Prirodni gubitak kose najčešće se javlja usljed procesa starenja kada folikule počinju da se skupljaju i počnu da proizvode tanju kosu sa kraćim životnim vijekom. Međutim, postoje i određeni načini da usporite proces opadanja kose pa da čak i ubrzate njen rast.

Istraživanja pokazuju da je ruzmarin prilično dobar u datom procesu, najvjerovatnije zbog povećanja cirkulacije krvi na vlasištu. Evo na koje ga načine možete koristiti s ciljem stimulisanja rasta kose.

Svakodnevno šamponiranje

Za svakodnevno njegovanje kose, šamponu ili regeneratoru dodajte esencijalno ulje ruzmarina. Koristite dvije kapi ulja za svakih 30 ml šampona ili regeneratora. Ukoliko ne šamponirate kosu svaki dan, onda samo nanosite regenerator: kosu pokvasite, nanesite regenerator i isperite kao i obično.

Svakodnevna masaža

Za svakodnevnu masažu koja stimuliše rast kose, dvije kapi esencijalnog ulja ruzmarina dodajte u 30 ml nosivog ulja (kao što je ulje jojobe). Ulje utrljajte na vlasište i masirajte tri minuta prije pranje kose.

Tretman toplim uljem jednom sedmično

Jednom sedmično upražnjavajte tretman toplim uljem. Za ovaj tretman vam je potrebno 50 ml nosivog ulja i pet kapi ulja ruzmarina. Ulja pomiješajte u manjoj staklenoj tegli koja se može zatvoriti. Teglu stavite u šerpu sa ključalom vodom, na par minuta, da se ulje zagrije.

Postepeno masirajte vlasište uljem, koristeći prste, nekoliko minuta (ulje utrljati na suho vlasište). Potrudite se da malo ulja utrljate i na samu kosu, sve do vrhova.

Na kosu stavite kapu za tuširanje ili je omotajte plastičnom kesom te je nakon toga prekrijte što toplijim, vlažnim peškirom. Peškir zamijenite novim, nakon što se prvi ohladi (mijenjajte peškire sve dok ne skinete kesu ili kapu s glave).

Kosu isperite nakon pola sata do 45 minuta te šamponirajte blagim šamponom (najbolje je koristiti dječiji šampon).

Esencijalno ulje ruzmarina ne preporučuje se osobama koje pate od visokog krvnog pritiska.

Izvor: minimagazin.info