RIJEŠITE SE ZANOKTICA NA VRLO JEDNOSTAVAN NAČIN

Najčešći uzrok nastanka zanoktica je suva koža. Zanoktice mogu uzrokovati i nepravilno manikiranje, razne hemikalije, kao na primer agresivna sredstva za čišćenje.

Najbolji lek za takve vrste zanoktica je odlučiti se na čišćenje prirodnim sredstvima za čišćenje. Druga solucija je nošenje zaštitnih rukavica.

Zanoktice su ponekad znak nedostatka nekih vitamina i minerala u organizmu, a najčešće kalcijuma i gvožđa. Biljni izvori hrane uključuju zeleno lisnato povrće poput brokolija, kelja, kupusa, peršuna.

Bogato kalcijumom je i sušeno voće poput smokvi i kajsija pa orašasti plodovi – posebno bademi i brazilski oraščići, zatim semenje poput sezama.

Maunarke uključujući grašak, pasulj i sočivo , melasa te sojini proizvodi poput tofua (sojin sir) sadrže dobru količinu kalcijuma. Glavni prirodni izvori gvožđa u hrani su iznutrice, nemasno meso, jaja, lisnato povrće, maunarke, riba i školjke, sušene gljive.

Recept:

Natopite crni slez u vodu. Neka stoji 24 sata.

Pred odlazak na spavanje napravite ovaj tretman:

Zagrejte vodu u kojoj stoji crni slez te u toploj kupki držite ruke 20 min. Nakon toga ih nežno obrišite i namažite kremu od nevena na bolnu zanokticu.

Grickalicom uklonite zanokticu što je moguće bliže koži. Namažite je kremom od nevena. Svakodnevno utrljavajte bademovo ili maslinovo ulje na nokte i kožu. To će ojačati i kožicu oko noktiju, pa neće pucati i neće vam se stvarati zanoktice. Ako zanoktice krvare, dobro je dezinfikovati ih jodom.

Izvor: kucnilekar.com