Prirodni recepti u borbi protiv akni i bubuljica: Evo šta koristiti i na koji način

Posljednjih godina preplavljeni smo brojnim reklamama za komercijalne proizvode koji nude brzo rješenje problema sa bubuljicama i aknama. U stvarnosti ovi produkti koštaju, ali ne garantuju uspjeh.

Zato prije nego što posegnete za novčanikom, prvo posegnite za prirodnim rješenjima u borbi protiv akni i bubuljica.

Jabukovo sirće

Jedan od najstarijih i najefikasnijih prirodnih lijekova protiv akni i bubuljica jeste jabukovo sirće, koje svojim antiseptičkim svojstvima sprječava razvoj bakterija.

Za ovaj rastvor treba kratko prokuhati 1/2 l vode, i kada se potpuno ohladi dodati 1 veliku kašiku jabukovog sirćeta. Ovim rastvorom uz pomoć vate, treba svako veče namazati lice i druga mjesta zahvaćena bubuljicama i aknama.

Rastvor od morske soli

Morska so doprinosi da se postojeće bubuljice brže isuše, a koža postane manje masna i samim tim manje podložna nastanku novih bubuljica.

Za ovaj rastvor treba kratko prokuvati 2 dl vode i dodati 1/2 kašičice morske soli. Vatu natopiti ovim rastvorom i nekoliko puta dnevno očistiti lice.

Med i cimet

Mješavina meda i cimeta je takođe jedno od najstarijih prirodnih sredstava protiv bubuljica, naročito popularna na Istoku.

Problematična mjesta na koži treba mazati ovom smjesom jednom dnevno, najbolje prije spavanja.

Propolis

Efikasno prirodno sredstvo protiv akni je i propolis kojim se zahvaćena područja na koži mažu nekoliko puta u toku dana. Slično se postiže i mješavinom meda i propolisa.

Neven

Neven je izuzetna ljekovita biljka, naročito dobra za različite probleme sa kožom prvenstveno zbog svog antiseptičkog dejstva.

Tradicionalna medicina za liječenje akni i bubuljica preporučuje detaljno umivanje lica čajem od nevena dva puta dnevno (ujutru i uveče) .

Orahovo lišće

Ispiranje lica čajem od orahovog lišća je takođe dobro sredstvo za bubuljice i akne.

Orahovo lišće se kratko prokuha u vodi, pusti da ohladi 12 sati, a zatim se lice i ostala zahvaćena mjesta umivaju ovim čajem. Takođe se može koristiti i za obloge.

Krastavac, kelj i salata

Maska od svježeg krastavca čisti lice i umiruje upale na koži pa se stoga preporučuje i u borbi protiv bubuljica i akni. Listove kelja treba istucati i staviti na lice pola sata.

Nekoliko tamnozelenih listova salate se skuha zajedno sa surutkom. Tu smjesu kad se ohladi treba držati na licu dvadesetak minuta, a potom se umiti prokuhanom mlakom vodom.

Muška bokvica

Muška bokvica (Plantago lanceolata) je takođe dobro sredstvo protiv bubuljica. Tri kašike sjeckanih listova bokvice treba pomješati s dvije kašike ulja (najbolje maslinovog), i staviti na mjesta zahvaćena bubuljicama ili aknama, više puta na dan u trajanju po jedan sat.

Bosiljak

Šaku svježih listova bosiljka isjecite i kuhajte u četiri decilitra vode 15 minuta, a zatim ostavite u frižideru da se ohladi. Ovu smjesu zatim vatom nanosite na problematične dijelove lica više puta dnevno.

Izvor: kucnilekar.com