KURIJE OKO, ISPUCALE PETE, ŽULJEVI: EVO KAKO IH SE RIJEŠITI

Ispucale pete, žuljevi i kurje oko… To su tegobe koje muče mnoge, ali za koje postoji rješenje. Zašto se stvara kurje oko i kako ga liječiti? Sve su to pitanja koja su mnogi postavili kako bi što prije riješili problem.

Kurje oko se stvara na stopalu tamo gdje je najizloženiji pritisak bilo na peti, tabanu ili bočnoj strani prstiju. Šta se događa u tom trenutku? Koža se pokušava zaštititi uz pomoć zadebljanja koje ako se ne tretira redovno i na pravi način, može se pretvoriti u kurje oko. Radi se o nimalo prijatnom osjećaju.

Kurje oko prati bol, a osim bola možete ga prepoznati po promjeni boje kože na tom području koja može biti siva i žućkasta. To je tvrdo kurje oko, a za razliku od njega postoji i blaži oblik kurjeg oka koji se može pojaviti između prstiju.

Postoje razne metode koje će vam pomoći da izlječite kurje oko. Jedan od načina je potapanje stopala u toplou vodu s dodatkom bijelog luka.

Ponekad problem možete riješiti sami uz pomoć prirodnih recepata, a ponekad ipak morate potražiti pomoć kod stručne osobe. Važno je da se što prije riješite opterećenosti i da vam korak postane lak.

Osim namirnica koje koristite u domaćinstvu za pripremu raznih jela, u slobodnoj prodaji se nalaze preparati koji pomažu pri omekšavanju zadebljanja na mjestu gdje se pojavilo kurje oko. Nikako ne smijete koristiti oštre predmete kako ne bi napravili ranu i tako dodatno zakomplikovali problem.

Da li ste čuli za flastere na bazi salicilne kiseline? Možete ih nabaviti u apotekama. Radi se o još jednom preparatu uz pomoć kog se možete riješiti kurjeg oka.

Dobro je što kurje oko možete spriječiti. Pokušajte izbegavati nošenje preuske i tijesne obuće, a svako malo priuštite svojim stopalima toplu kupku te hidratantnu kremu prije spavanja.

Izvor: kucnilekar.com