Kako koristiti AD kapi za kosu i lice

Iako su AD kapi za bebe izuzetno značajne zbog pravilnog rasta i razvoja, podjednako su važne i odraslim osobama. Naime, one su veoma korisne kada je nega kose i kože lica u pitanju.

Ovde se, zapravo, radi o ulju ili vodenom rastvoru koji sadrži preko potrebne vitamine A i D, koje ne unosimo u organizam u dovoljnim količinama. Koriste se u svim fazama života, a najpogodnije su za naše mališane, naročito u prvim danima nakon dolaska na svet.

Ne treba se čuditi ni tome što ih redovno koriste i profesionalni sportisti, jer su veoma pogodne za razvoj mišića i obnavljanje ligamenata. Dame će sigurno biti oduševljene, jer se radi o preparatu koji svoju upotrebu ima i u kozmetičke svrhe.

Ali, to su samo neki od načina kako se koriste AD kapi za kosu, lice i zdravlje. U nastavku teksta, opisaćemo vam detaljnije kako ih upotrebljavati, gde ih kupiti i koja im je cena.

Zašto su AD vitamini toliko korisni

U poslednje vreme, AD kapi su postale veoma popularne i tražene, naročito u kozmetici. Naime, one se koriste kao obavezan sastojak preparata za negu kose i kože, jer su izuzetno efikasne. O jednom takvom receptu možete saznati više u tekstu: šampon za brži rast, a podelićemo Vam nekoliko odličnih saveta i ovde.

Sve što pominjemo, zasluga je prisutnosti vitamina A i D, koji su preko potrebni našem organizmu. Naime, njih unosimo putem hrane i pića, ali ne u dovoljnim količinama onda kad je to najpotrebnije, pa usled toga mogu se pojaviti mnogi zdravstveni problemi.

Vitamin A, koji se nalazi u sklopu ovog leka, važan je jer se radi o veoma snažnom antioksidansu koji je od vitalnog značaja za dobro zdravlje i dug život. On je bitan za očuvanje vida, jačanje imuniteta i podsticanje obnavljanja ćelija u organizmu.

Nedostatak vitamina A lako se može nadomestiti, a pošto je ovo učestala pojava kod ljudi, preporučuju se AD kapi za odrasle, koje se mogu koristiti u ishrani. Samim tim, izbegavaju se brojne zdravstvene tegobe, kao što su katarakta, degenerativne bolesti očiju, noćno slepilo, psorijaza, respiratorne infekcije, problemi u trudnoći itd.

Uloga koju vitamin D ima jeste da omogući poboljšanje zdravlja kostiju, jer u velikoj meri utiče na pravilnu apsorpciju kalcijuma. Ukoliko se javi njegova insuficijencija (nedostatak), naročito u kasnijem životnom dobu, za posledicu može da se javi osteoporoza ili osteomalacija (omekšavanje koštanog tkiva).

Osim toga, vitamin D je veoma koristan kod sprečavanja dijabetesa tipa 1, kao i pri uklanjanju bolova u mišićima i njihovom boljem razvoju. Ne treba zaboraviti da kliničke studije dokazuju njegovo blagotvorno dejstvo i kada je smanjenje rizika od raka dojke, kancera prostate, debelog creva, jajnika i limfnih čvorova u pitanju.

Upotreba uljanog i vodenog rastvora za lice

Koža lica ogledalo je našeg celokupnog zdravlja, pa je stoga jako bitno izgledati lepo i sveže svakog dana. Pojava bubuljica, akni, mitesera, podočnjaka i fleka znak su da treba što pre reagovati. Najbolje rešenje za ove probleme jeste korišćenje AD kapi za lice, koje lokalnom upotrebom deluju veoma brzo i efikasno.

Trebalo bi napomenuti da su mnoge dame zadovoljnije upotrebom vodenog rastvora AD kapi, jer se on pokazao mnogo boljim od uljanog. Posebno se ističe u borbi protiv mitesera i akni, prvenstveno iz razloga što on ne zapušava pore. Stoga, vodeni rastvor trebaju koristiti oni kod kojih se javlja masna koža lica.

Kako biste izbegli bespotrebno trošenje novca na skupe proizvode, savetujemo vam da sami napravite sebi domaći preparat koji će vam biti daleko bolja zamena. Ukoliko se pitate kako se pravi pomada za lice, sve što je potrebno jeste da kapi iskombinujete sa hidratantnom kremom.

Ova mešavina poboljšava zdravlje kože, pa će ona postati mekša i sjajnija, a ten ujednačen. Posebna pogodnost je što ih možete dodati i u dnevnu i u noćnu kremu, a dovoljno je svega nekoliko kapljica. Na ovaj jednostavan način rešićete se podočnjaka, a posebno je dobro to što možete koristiti i AD kapi za bore. Time ćete postići i svojevrsni anti-age efekat, na potpuno prirodan i zdrav način.

AD kapi za lice recept

Uzmite jednu neutralnu kremu (100 ml), propolis (20 ml), AD vitamin (20 ml), jekoderm i jednu kašičicu alkohola. Sve sastojke dobro pomešajte u posudi, a potom preparat ostavite otvoren da odstoji preko noći.

Ovako napravljenu smesu možete koristiti ujutru i uveče, a u zavisnosti od toga da li imate ili nemate masnu kožu, opredelite se za vodene ili uljane AD kapi za lice.

Vitamini neguju kosu i podstiču njen brži rast

Kao što smo napomenuli, ovaj lekoviti preparat se sve češće koristi i kada je nega kose u pitanju. Kao i u prethodnom slučaju, potrebno ga je kombinovati sa drugim sastojcima kako bi postigao najbolji mogući efekat.

AD kapi za kosu imaju veoma pozitivan i blagotvoran uticaj, pre svega zbog činjenice da pospešuju njen brži rast. Osim toga, upotrebom ovog lekovitog preparata, vlasi postaju sjajnije, deblje i jače, pa više nećete imati problema sa lomljenjem, opadanjem i ispucalim krajevima.

Maska od AD kapi za kosu – recept

Način na koji možete upotrebiti AD kapi za brzi rast kose je prilično jednostavan, pa tako možete napraviti masku. Ukoliko imate suve i ispucale vlasi, kao i kožu glave sklonu iritacijama i pojavi peruti – imamo pravo rešenje za vas!

Potrebno vam je malo limunovog soka, jedno žumance, kašika maslinovog ulja, kao i AD vitamin za kosu. Pomešajte sve sastojke, utrljajte u glavu i stavite jednu plastičnu kesu kako bi odstojalo oko jedan sat. Potom isperite mlakom vodom i operite sa šamponom.

Ako imate pomenuti problem, preporučujemo vam i pakovanje za suvu kosu koje takođe možete vrlo lako napraviti.

Šampon za kosu sa AD kapima

Za one koji pak imaju masnu kosu, potrebno je malo više vremena i strpljenja kako bi eliminisali ovaj problem. Ali, to ne treba da vas obeshrabri, jer veoma lako možete napraviti šampon za kosu sa AD kapima i učiniti nešto dobro za sebe! Izbegnite kupovinu i korišćenje skupih i neefikasnih preparata koji su puni hemijskih materija, jer na taj način možete imati više štete nego koristi.

Sve što je potrebno jeste da nabavite jedan šampon od koprive i u njega dodate AD vitamin, ricinusovo ulje i Pantenol rastvor. Bocu dobro promućkajte, a ovo sredstvo možete koristiti pri svakom redovnom pranju kose.

AD kapi za bebe do kada se daju

Svaki roditelj treba znati da AD kapi za bebe imaju veoma važnu ulogu u njihovom odgoju već u prvim danima nakon rođenja. Oba vitamina igraju ključnu ulogu kada je normalan rast i razvoj zuba i kostiju u pitanju. Osim toga, njihova upotreba je preporučljiva i zbog toga što pospešuju pravilan rad i razvitak mišićnog tkiva i nerava.

Mnogi pedijatri savetuju korišćenje AD kapi za bebe čak i u slučaju da se majka hrani zdravo i kvalitetno, ali u preporučenim dozama i merama. Veoma je važno da ovaj lek ne dajete detetu na svoju ruku, već isključivo uz savetovanje sa lekarom. Obično se preporučuje AD vitamin u prvih godinu dana i to svakodnevno, a da se nakon toga daju po potrebi.

Tokom primene kod beba i dece, potrebno je obratiti pažnju na količinu ova dva vitamina koje dete dobija putem majčinog ili adaptiranog mleka.

Ovo je veoma važno za doziranje AD kapi, jer se na svakih 100 ml majčinog mleka vitamin A se nalazi u desetostruko većoj količini u odnosu na vitamin D. Kad je u pitanju kravlje mleko, odnos je 8:1. Stoga je izuzetno važno pravilno koristiti ovaj lek uz konsultaciju sa lekarom.

Prekomeran unos vitamina D može kod odojčadi izazvati povećanu osetljivost i neretko dovodi do uvećane količine kalcijuma u krvi i urinu.

Kako se još mogu upotrebiti izvanredne vitaminske kapi

Ukoliko planirate koristiti AD kapi u trudnoći, generalni savet je da se prethodno posavetujete sa ginekologom. Njih treba upotrebljavati u preporučenim dozama i nikako ih ne treba prekoračiti.

Ovaj preparat se često upotrebljava i lokalno, odnosno kod upaljenih bradavica na dojkama jer mogu biti iritirane i bolne.

Ova pojava je učestala kod porodilja nakon dojenja, pa se javlja i upala, a ponekad i pucanje kože na ovom delu tela. AD kapi za bradavice u trudnoći i tokom dojenja umnogome mogu da pomognu pri rešavanju ovog problema. Stoga, sve što je potrebno jeste da se ovo područje maže ovim preparatom jednom dnevno i problem će veoma brzo biti rešen.

Poželjno je znati da upotreba ovog lekovitog preparata u sklopu hrane ili pića, ne utiče na samo dejstvo leka. Međutim, trebate imati na umu da namirnice koje su bogate mastima mogu povećati resorpciju vitamina A iz digestivnog trakta.

Pravilno doziranje AD kapi za odrasle i decu

Nakon svega iznesenog, potrebno je reći nešto o tome kako se AD kapi doziraju tokom dana. Naime, ono se određuje na osnovu starosti i uzrasta, pa se upotrebljavaju u sledećim količinama:

– deca do 6 meseci: 1 kap dnevno, uz preporuku i nadzor pedijatra,
– deca starosti između 6 meseci i 5 godina: 2 kapljice na dan,
– mališani od 5 godina na više i odrasli: 2 do 3 kapljice dnevno,
– trudnice i dojilje: 2 do 3 kapljice dnevno, uz preporuku i nadzor lekara,
– osobe starije od 60 godina: 3 do 4 kapljice dnevno.

Treba imati u vidu da 1 ml AD vitamina sadrži oko 30 kapi. Kao takav, ovaj lek se treba koristiti onoliko dugo koliko je lekar propisao. Dosadašnja praksa pokazala je kako upotreba ovog leka kod odraslih ne bi trebala biti duža od 4 do 6 nedelja, odnosno u stanjima veće iscrpljenosti organizma i rekonvalescencije.

Gde ih kupiti i koja je cena?

Kada su u pitanju AD kapi cena je veoma pristupačna i kreće se oko 130 dinara za pakovanje od 10 ml. Ovaj vodeni ili uljani preparat možete pronaći u svim apotekama, kao i u prodavnicama zdrave hrane. Pošto je u pitanju proizvod koji je zaista jeftin i koristan, sigurno ćete ga lako naći i upotrebljavati kada god budete imali potrebu za ovim vitaminima.

Međutim, skrenućemo pažnju još jednom na to, kako ga ne smeju koristiti osobe kod kojih se ispoljava alergija na vitamin A i D ili na neke od pomoćnih supstanci koje nalazimo u ovom preparatu.

Osim toga, generalno se ne preporučuje onima kod kojih je dijagnostifikovana hipervitaminoza. Na kraju, AD vitamin nije preporučljiv osobama koje imaju hronično oboljenje bubrega, naročito obolelima kod kojih se već javila renalna osteodistrofija. Stoga je potrebno posavetovati se sa lekarom pre upotrebe ovog preparata, naročito ako imate problema sa bolestima srca i krvnih sudova, jetre, žučne kese ili bolest digestivnog trakta.

Izazivaju li neka neželjena dejstva

Kada su u pitanju AD kapi nuspojave se javljaju isključivo u slučajevima kada je došlo do predoziranja. Tada se ispoljavaju simptomi hipervitaminoze, odnosno javlja se pojačano opadanje kose, ćelavost, ispucale usne, jaka glavobolja, osećaj slabosti i uvećanje jetre. Pored toga, mogu da se jave gubitak apetita, mučnina, povraćanje, gubitak telesne težine, prekomerno mokrenje, znojenje, nervoza, vrtoglavica.

Zbog toga je veoma važno da AD kapi za odrasle i decu koristite u preporučenim dnevnim dozama i ne duže od propisanog vremenskog roka.

Izvor: dijetamesecevemene.com