Evo kako da se riješite bolova u vratu zauvijek

U vratu se nalazi skoro sedam kičmenih pršljenova okruženih moždinom. Arterije, koža, limfni čvorovi, žlijezde, vene i tiroidne žlijezde su sastavni dio vrata i bilo koja bolest koja napada neke od njih može biti uzrok bola.

Uzrok bola mogu biti i povrede, nepravilno držanje, rad za računarom…

Predstavljamo vam neka od rješenja kojima ćete ublažiti ili otkloniti bolove u vratu.

Oblozi

Toplo-hladni oblozi mogu olakšati bol u vratu. Držite hladan oblog na bolnom mjestu 15 minuta, a zatim zamjenite sa toplim oblogom i držite isto vrijeme. Nekoliko puta u toku dana stavljajte ove obloge i primjetićete razliku, jer ovaj način poboljšava cirkulaciju krvi.

Masaža

Masaža bi trebalo da opusti mišiće i razbije čvoriće koji su se nakupili. Praktikujte laganu masažu kružnim pokretima da ne biste pogoršali stanje.

Ulje ruzmarina

Ulje ruzmarina čini čuda kad je u pitanju bolan vrat. Utrljavanje na bolno mjesto ugrijaće vam mišiće vrata i poboljšati protok krvi. Pomiješajte nekoliko kapi ruzmarinovog ulja sa uljem jojobe ili avokada i masirajte ukočen vrat od 10 – 15 minuta u toku dana.

Da biste dobili još bolji učinak oko vrata zamotajte šal i držite nekoliko sati.

Istezanje

Istezanje vam pomaže da opustite mišiće, posebno ako radite za računarom i vrat vam je većinu vremena u nepravilnom položaju. Jednostavno, nekoliko puta u toku radnog dana uradite vježbe istezanja tako što ćete nagnuti glavu u desnu stranu kao da pokušavate dodirnuti rame i ostati u tom položaju nekoliko sekundi. Zatim isto uradite i sa lijevom stranom. Neće vam oduzeti puno vremena niti vas omesti u radu, a pomoći će da se riješite napetosti u vratu. Lagano se istežite da ne bi došlo do povreda.

Opuštanje

Opuštanje može pomoći kad je bolan vrat u pitanju, jer razlog napetosti u većini slučajeva je stres. Radite vježbe disanja, meditirajte, praktikujte jogu.

Pored svega što smo vam naveli za bol u vratu mogu vam pomoći i akupunktura te masaža esencijalnim uljima.

Izvor: kucnilekar.com