ORASPOLOŽITE SE: 9 načina da budete POZITIVNI svakog dana

Oslobodite se stresa i u svoj život unesite radost pomoću ovih devet načina.

Nasmešite se – makar se i naterali na to

Razvucite usne u osmeh čak i ako vam nije do toga. Pomicanjem mišića koji regulišu osmeh poslaćete u mozak signale da ste srećni i aktiviraćete centar zadovoljstva. Smešite se i dok razgovarate s ljudima. Možda ćete se u početku morati naterati na to, ali to će vas učiniti pristupačnijom.

Posegnite za humorom

Smejanje podiže raspoloženje još bolje od osmeha pa se obezbedite humorističnim knjigama, serijama i filmovima.

Krenite u akciju

Studije su pokazale da vežbanje utiče na blagu depresiju poput antidepresiva. Vežbanje podstiče otpuštanje hormona dopamina, endorfina i noradrenalina zaslužnih za psihičko blagostanje. Već i pola sata treninga može podići raspoloženje i samopouzdanje i smanjiti stres.

Jedite tamnu čokoladu

Samo nekoliko kockica tamne čokolade sa više od 70 odsto kakaa mogu sniziti hormon stresa kortizol i podići hormone ugode endorfine i feniletilamin u krvotoku. Pijte topli ili ledeni zeleni čaj jer sadrži teanine, koji imaju umirujući efekat na ceo organizam.

Organizujte okupljanje

Nazovite prijatelje, kolege ili članove porodice. Isplanirajte druženje uz ručak ili večeru u vašem omiljenom restoranu. Planiranje nečeg čemu se radujete može vam samo podići raspoloženje.

Delite komplimente

Sitne ljubaznosti kao što su pohvale i komplimenti oraspoložiće i onog kome je upućen i onog koji je uputio kompliment. Zato recite nešto lepo, ali iskreno ljudima s kojima razgovarate.

Izbegavajte negativne ljude

Negativnost je zarazna. Dvoje potištenih ljudi verojatno će jedno drugo dodatno deprimirati. Poklanjajte pažnju depresivnima samo onda kad se vi osećate stabilno i dobro, ali ako vam raspoloženje nije na visokom nivou okružite se pozitivcima. Oni mogu preneti neke od svojih pozitivnih emocija na vas.

Činite dobra dela

Pružanje pomoći, volontiranje i uopšte činjenje dobrih dela bez nadoknade povećava osećaj vlastite vrednosti i duševnog blagostanja. Za prvu ruku dovoljno je da napravite uslugu članu porodice ili komšiji.

Velike obaveze podelite na više manjih

Poslovi koji vas čekaju čine vam se preobimnim? Svaki zadatak ima nekoliko sastavnih delova. Podelite velike zadatke na niz manjih i obavljajte jedan po jedan. Kad god dovršite neki od njih, obuzeće vas ponos i zadovoljstvo, jer ćete znati da ste bliže cilju.

Izvor: superzena.b92.net