JEDITE KOLIKO ŽELITE I ŠTA GOD HOĆETE: Uz ovu dijetu mršate 4 KG sedmično

Osmosatna dijeta je je plan za mršavljenje Davida Zinčenka i Pitera Mura koji su iznijeli u knjizi “Osmočasovna dijeta: Gledajte kako kilogrami nestaju, dok jedete šta želite”. Pojavila se relativno skoro – prije svega par mjeseci, pa pročitajte kako ona izgleda.

Uz ovu dijetu, David obećava čitaocima da mogu izgubiti gomilu kilograma i da jedu sve što požele. Nije li ovo san svakog ljubitelja hrane?

Ali, ima jedna začkoljica: Možete jesti SAMO u jednom vremenskom intervalu koji traje tačno 8 sati – izvan njega nema jela!

Inače, ovakav koncept nije nov i do sada je postojalo više dijeta koje su zagovarale smjenjivanje posta i normalne ishrane s tim da su imale ograničeni vremenski okvir (nedjelju – dvije dana).

I zato se i ova kao i slične dijete baziraju na teoeriji da je ljudsko tijelo dizajnirano za razdoblja obilnijeg hranjenja i zatim razdoblja posta tj. neunošenja hrane.

Znači, postoje ciklusi od osam sati kada se jede bukvalno sve, a zatim ciklusa od 16 sati kada se ništa ne jede. I tako svaki dan. Tokom 16 sati ljudsko tijelo treba biti usmjereno na oporavak i odmor, a ne stalno varenje hrane.

Kada je “idealnih” 8 sati za konzumiranje hrane?

Već smo naučili da se u toku 24 sata samo u jednom intervalu od 8 sati konzumira hrana. E sada, pitanje je koji je osmočasovni period najbolji za nas?

Velika većina dijetalaca zagovara da je idealan period od 9 do 17 sati, mada u praksi i period od 8 do 16 ili 10 do 18 nije neuobičajen. Koji god period da izaberete: jedina i osnovna stvar je da u okviru njega pojedete sve planirane dnevne kalorije!

Dakle, vremenski interval se može prilagoditi u zavisnosti od vašeg dnevnog rasporeda i čak može biti različit u različitim danima u toku nedjelje.

Dijetu treba početi sa bar 3 dana nedjeljno osmočasovnog rasporeda unosa hrane a tokom vremena i ličnog osjećaja povećati do svih 7 dana.

Jedite koliko želite!

U ovoj dijeti nema zabranjene hrane ali ne dozvolite da ova dijeta bude izgovor da se prejedate. Jedite onoliko koliko vam prija ali ne pretjerujte sa količinama.

Jedini izuzetak od ovog pravila su slatki napici, budući da osmosatna dijeta ne zagovara kalorije koje se nalaze u pićima (alkoholnim i/ili bezalkoholnim) – mada to ne znači da se ne mogu konzumirati – naravno umjereno.

A šta ako doručak kasni?

Realna situacija: Od silnih obaveza niste stigli da “uhvatite” vrijeme za doručak i početak osmočasovnog perioda hranjenja.

I tu postoji rješenje: popijte čaj ili kafu i kada vam se ukaže slobodno vrijeme krenite sa vašim osmosatnim ciklusom hranjenja.

Dakle, ne možete da jedete prije 10 sati ujutru? Ništa strašno, u 8 popijte nešto od gore spomenutog, završite obaveze i u 10 počnite sa doručkom.

Jedite šta god želite!

Za razliku od drugih dijeta, kod ove su grickalice dopuštene i mogu se jesti često u okviru osmočasovnog perioda.

Ipak, zdrava logika i ovdje govori da treba ipak biti kritičan kod izbora i birati zdravije i kvalitetnije grickalice (recimo, bolje je jesti pečene sjemenčice i orašaste plodove kao i suho voće nego slane štapiće, čips i sl.)

Generalne preporuke važe i ovdje – uvijek je bolje konzumirati što prirodnije namirnice a smanjiti industrijski proizvedene.

Samo 8 minuta vježbanja

Autori dijete preporučuju 8 minuta vježbanja svakoga dana.