Univerzalni kućni lijek

PODIJELI S PRIJATELJIMA:

Od crvenog biljnog pigmenta hipericina koji ispuštaju zgnječeni cvjetovi te prozirnih uljnih žlijezda na listovima koje izgledaju kao rupice, nastao je botanički naziv ove biljke – Hypericum perforatum (Gospina trava). Ova biljka cvate od lipnja do rujna cvjetovima zlatnožute boje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Povijest

Ova biljka je oduvijek bila cijenjena ljekovita biljka.

Staro narodno vjerovanje povezuje miomirisni, krvavocrveni sok s krvlju i ranama Isusa. Ulje od Gospine trave je zaista najbolje ulje za rane, ublažava bolove, priječi upalu i liječi. U Srednjem vijeku, Gospina trava je bila univerzalan lijek, a crveni sok cvjetova se preporučao kao najbolji lijek protiv stresa i depresije. U 19.stoljeću ovu su biljku potisnule druge ljekovite biljke, pa je ova malo po malo pala u zaborav.

Ljekovitost

U 20. stoljeću je otkriveno da ova biljka ima vrlo učinkovito antivirusno i antidepresivno djelovanje koje nema popratne učinke uobičajenih lijekova. Od tada je zanimanje za ovu biljku naglo poraslo.

Kod raznih zdravstvenih problema gospina trava se može koristiti u vidu različitih pripravaka, kao tinktura, čaj ili ulje. Često se kao tinktura upotrebljava za prevenciju upalnih stanja, primjerice kod upale desni. Također poboljšava cirkulaciju, zaustavlja krvarenje, koristi se i u liječenju alergija, osipa, te kod želučanih tegoba.

Prije se najčešće koristilo ulje od gospine trave, koje se najviše upotrebljava za vanjsku primjenu. Djeluje kao balzam, a pogotovo je učinkovito kod reumatskih tegoba, bolova u mišićima i odlično je sredstvo za masažu. Ulje se može koristiti za njegu suhe i ispucale kože.


Kantarion ulje pomaže kod liječenja rana, opekotina prvog stupnja, upale jajnika, vaginalnih infekcija (gljivica i virusnih infekcija, uključujući HPV, herpes, pa čak i HIV), hemeroida, proširenih vena, čireva, ožiljaka, strija i akni. Ulje se koristi za vanjsku primjeni i nikako ne na svježe rane.

Upotreba

Ova biljka cvate od lipnja do rujna cvjetovima zlatnožute boje. Punoću svoje cvatnje gospina trava doživljava sa prvim danima ljeta, upravo oko vjerskog blagdana sv. Ivana Krstitelja 24.06., po kojem je i dobila jedno od svojih imena. Beremo gornje dijelove biljke s cvjetovima i mladim listovima. Možemo je brati sve do jesenskih mrazova.

Visoko cijenjeno prirodno ljekovito sredstvo je ulje od Gospine trave. Ne smije nedostajati ni u jednom domaćinstvu. Vidi recept za ulje. Svoju ljekovitu snagu zadržava dvije godine.
Gospinu travu naberite i koristite u čaju.

Čaj

– 1 žličica gospine trave
– 2,5 dcl kipuće vode
– 1 žličica šećera ili meda

Usitnjene suhe cvjetove i listove gospine trave ili dvostruko više svježih, preliti kipućom vodom te ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Tekućinu procijediti, zasladiti šećerom ili medom.

Ulje uzimati 2-3 puta na dan po 1 čajnu žlicu, ili upotrijebiti izvana kao oblog, te za mazanje, utrljavanje i masažu. Nikako nije za otvorene rane!

Izvor: gazdarica.com

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA: