UMRLE 44 OSOBE: U Njemačkoj je 16.000 zaraženih – Stručnjaci objasnili zašto

PODIJELITE S PRIJATELJIMA:

IAKO je Njemačka jedna od država s najviše zaraženih koronavirusom, u toj su državi dosad preminule 44 osobe.

Prema posljednjim podacima, broj zaraženih je 16.000, dok je broj mrtvih 44, što znači da je stopa smrtnosti 0,18 posto. U usporedbi s ostalim europskim državama u kojima je sada epidemija na vrhuncu, to je iznimno malo. U Italiji je, napominju znanstvenici, stopa smrtnosti 8,3 posto, u Velikoj Britaniji 3,9 posto, a u Francuskoj 2,9 posto.

Richard Pebody iz Svjetske zdravstvene organizacije pokušao je objasniti zašto je tako.

“Nemamo točan odgovor na to pitanje, ali vjerojatno se radi o kombinaciji različitih faktora”, kaže.

Kreveti na intenzivnoj njezi

Njemačka trenutno ima 25.000 kreveta na odjelima intenzivne njege, kao i uređaje za respiraciju. Vlada je najavila kako će udvostručiti broj kreveta u narednim tjednima kako bi se izbjegle velike gužve u bolnicama.

Čak je najavljeno da će hoteli i velike javne dvorane biti prenamijenjeni u bolnice za pacijente s blažim oblikom bolesti.

Usporedbe radi, Francuska ima 7000 kreveta na intenzivnoj njezi, dok Italija ima svega 5000. U Velikoj Britaniji taj je broj 4000, dok vlasti tvrde da imaju 5000 respiratora.


Rano testiranje

Razlog ovako maloj smrtnosti u Njemačkoj može biti i rano testiranje. Direktor Instituta za virologiju u Berlinu Christian Drosten kaže da su bolest prepoznali rano.

Svatko tko pokazuje simptome, bio je u kontaktu s nekim kome je potvrđena bolest ili se nedavno vratio iz rizičnog područja može se testirati. Prema procjenama, u Njemačkoj se svaki dan može testirati 12.000 ljudi.

U Njemačkoj postoji i mreža neovisnih laboratorija koji testiranja provode još od siječnja.

Zaraženi mlađi ljudi

Za razliku od Italije, u Njemačkoj su zaraženi većinom mlađi ljudi, što također može biti čimbenik koji dovodi do manje stope smrtnosti.

Najzahvaćenija je mlađa i zdravija populacija, u dobi od 20 do 50 godina.

Talijanski stručnjaci navode i kako Njemačka ne testira osobe koje su preminule. Dakle, ako osoba umre dok je u izolaciji, ona vjerojatno neće biti testirana i stoga neće ući u statistiku.

Izvor: index.hr

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA: