U moru negativnih informacija: Ovih 9 vijesti o koroni će vam popraviti dan

PODIJELITE S PRIJATELJIMA:

Svakodnenvna lavina negativnih, potresnih i zastrašujućih vijesti o pandemiji korona virusa, koja hara svijetom, može izazvati tjeskobu, paniku, pa čak i beznađe. No s “bojišnice”, ipak, dolaze i neke dobre vijesti koje nam daju razloga za optimizam.

Ovo su neke od njih, prenosi Index

1. Wuhan zatvorio posljednju specijaliziranu bolnicu za korona virus, nema pacijenata

U Wuhanu je još prošli tjedan zatvorena i posljednja od čak 16 privremenih bolnica koje su izgrađene i/ili otvorene nakon izbijanja epidemije, javila je kineska novinska agencija Xinhua.

Podsjetimo, upravo je u ovom kineskom velegradu od 11 milijuna stanovnika izbio Covid-19, a odatle se proširio prvo po Kini, a onda i diljem svijeta.

A kako je broj oboljelih počeo eksponencijalno rasti i preplavio kapacitete lokalnog zdravstvenog sustava, kineske vlasti su dale izgraditi ili od skladišta, sportskih centara i sličnih objekata preurediti 16 novih bolnica isključivo za liječenje od korona virusa. Čitav svijet je bio impresioniran brzinom kojom je izgrađena nova bolnica s 1.000 kreveta – za samo deset dana.

Medicinsko osoblje iz ove bolnice u Wuhanu snimilo je video u kojem se pozdravljaju od bolnice i slave njeno zatvaranje, budući da je broj oboljelih pao na tako nizak broj da njen rad više nije bio potreban.

Inače, od 3.241 umrla u Kini (bez Hong Konga), čak 3.122 su umrla u provinciji Hubei, čiji glavni grad je Wuhan.

2. Indijski liječnici izliječili troje starijih Talijana lijekovima za HIV, svinjsku gripu i malariju

Indijski liječnici uspješno su izliječili troje od četvero talijanskih turista koji su oboljeli od korona virusa uz pomoć nove, eksperimentalne terapije. Pacijente su, naime, liječili kombinacijom lijekova za HIV, svinjsku gripu i malariju, javljaju indijske novine na engleskom jeziku Economic Times.

“Imali su simptome poput onih od gripe, pa smo im prvo dali lijekove za malariju i gripu. Svo to vrijeme naši liječnici su bili u kontaktu s Indijskim vijećem za medicinsko istraživanje i Općom agencijom za kontrolu lijekova. Pošto je struktura koronavirusa slična HIV-u do određene mjere, pokušali su kombinaciju dva anti-HIV lijeka”, priopćio je indijski glavni tajnik za zdravlje Rohit Kumar Singh.

Čini se da je (kombinacija lijekova) djelovala jer se troje pacijenata oporavilo. Dobra stvar je i što je svo troje pacijenata starije dobi i uspješan učinak lijekova na pacijente takve dobi je velika stvar”, dodao je Singh. Štoviše, 69-godišnji Talijan imao je prethodno plućnu bolest, a on i njegova supruga razvili su teške respiratorne probleme, ali nakon dva tjedna terapije uspješno su izliječeni.

3. 103-godišnja Kineskinja preboljela korona virus

103-godišnja Kineskinja postala je prošli tjedan najstarija osoba koja je izliječena od korona virusa, nakon samo šest dana u bolnici u Wuhanu.
Zhang Guangfen se, kako je kazao njen liječnik Zeng Yulan, vjerojatno tako brzo oporavila jer nije imala drugih zdravstvenih problema, osim blagog kroničnog bronhitisa.

Prije nje su izliječeni 101-godišnjak i, nevjerojatno, 100-godišnjak s Alzheimerovom bolesti, hipertenzijom i zatajenjem srca, također u Wuhanu.

4. Nizozemski znanstvenici tvrde da su pronašli antitijelo protiv korona virusa

Znanstveni tim iz Medicinskog centra Erasmus u Rotterdamu i Sveučilišta u Utrechtu priopćili su prošli tjedan da su prvi na svijetu pronašli antitijelo sposobno “neutralizirati” infekciju koronavirusa SARS-CoV-2 koji izaziva Covid-19, prenosi nizozemski NL Times.

Njihov znanstveni članak u kojem izlažu rezultate svog istraživanja upravo prolazi kroz proces recenzije (peer review) na online platformi za biološka istraživanja BioRxiv, a istraživači se nadaju da će otkriće dovesti do razvoja antiviralnog lijeka za novi korona virus. Ono što daje posebni razlog za optimizam je činjenica da je antiviralni lijek moguće razviti puno brže nego cjepivo. Ipak, i za plasiranje lijeka na tržište prvo je potrebno nekoliko mjeseci testiranja, a lijek je u pravilu i mnogo skuplji od cjepiva.

Njihov članak “Ljudsko monoklonsko antitijelo koje blokira infekciju SARS-CoV-2” trebao bi nakon recenzije biti objavljen u vodećem znanstvenom časopisu Nature.

“Prestar sam da bih skočio na stol (od sreće)”, rekao je voditelj istraživanja, biolog Frak Grosveld. “Sada pokušavamo dogovoriti suradnju s farmaceutskom tvrtkom – što izgleda obećavajuće – kako bismo masovno proizveli antitijelo kao lijek”, dodao je.

5. Apple je ponovo otvorio sve 42 trgovine u Kini


Apple je prošli tjedan potvrdio da će ponovo otvoriti sve 42 trgovine u Kini koje su početkom veljače zatvorene zbog epidemije.

A kako je direktor Applea Tim Cook rekao još krajem veljače, mnogi dobavljači Applea također su ponovo otvorili svoje tvornice u Kini, uključujući kineski Foxconn koji je najveći proizvođač iPhonea. Tada je dao do znanja i da je “vrlo optimističan” oko stavljanja epidemije pod kontrolu u Kini.

6. Broj novih slučajeva pada u Južnoj Koreji

Južna Koreja je, uz Kinu, Iran i Italiju, dosad bila jedno od glavnih žarišta pandemije. Međutim, dok broj zaraženih i dalje snažno raste diljem Europe i u Americi, iz ove azijske zemlje dolaze dobre vijesti.

U utorak je tako zabilježila samo 74 nova slučaja, dok je na vrhuncu, 29. veljače, imala čak 909 novih slučajeva u jednom danu.

Usto, Južna Koreja je prošli petak imala više puštenih iz bolnice (177) nego onih koji su umrli (110).

Štoviše, kako piše ugledni američki znanstveni časopis Science, Južna Koreja je ostvarila ovaj uspjeh bez stavljanja čitavih gradova u karantenu i drugih drastičnih mjera kojima je Kina pribjegla kako bi suzbila epidemiju.

Ključ uspjeha Južne Koreje bio je, naprotiv, “najopsežniji i najbolje organizirani program testiranja na svijetu u kombinaciji s opsežnim naporima da se izolira zaražene ljude te pronađe i stavi u karantenu njihove kontakte”, piše Science.

7. Cjepivo se već razvija – u Njemačkoj, SAD-u, Rusiji, Izraelu…

Američki institut za alergije i zarazne bolesti (NIAID) objavio je u ponedjeljak da je prvo kliničko testiranje cjepiva protiv Covida-19 počelo u Seattleu i uključit će sudjelovanje 45 volontera.

Njemačka tvrtka CureVac iz Tübingena također razvija cjepivo za korona virus te je dobila 8,3 milijarde dolara od globalne Koalicije za epidemiološke inovacije u stanjima pripravnosti (CEPI), čiji je supokretač fondacija Bill & Melinda Gates.

Europska komisija je također uplatila 80 milijuna dolara pomoći CureVacu kako bi ubrzala rad na cjepivu, a predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da bi cjepivo protiv koronavirusa na tržištu moglo biti već do jeseni.

CureVac se, doduše, našao usred skandala kad su njemačke novine Welt am Sontag u nedjelju objavile da je američki predsjednik Donald Trump na sastanku s izaslanstvom ove tvrtke ponudio milijardu dolara za ekskluzivna prava na cjepivo koje razvijaju.

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier odgovorio je na to SAD-u da “Njemačka nije na prodaju”. CureVac je, međutim, demantirao da su dobili takvu ponudu.

I Rusija je objavila da je počela testirati cjepivo protiv korona virusa na životinjama i dodala kako se nada da će prve obećavajuće uzorke imati u lipnju.

“Već počinjemo testirati na laboratorijskim životinjama (…) kako bismo procijenili učinkovitost i sigurnost cjepiva”, izjavio je u ponedjeljak Ilnaz Imametdinov, ravnatelj Državnog istraživačkog centra za virologiju i biotehnologiju, poznatijeg pod nazivom Institut Vektor.

Najambiciozniji su ipak izraelski znanstvenici iz instituta MIGAL. Oni bi, prema izraelskom ministru znanosti Ofiru Akonisu, mogli izraditi cjepivo već za nekoliko tjedana, a onda bi bilo dostupno već za 90 dana, prenosi Jerusalem Post.

9. Japan iz krvne plazme razvija lijek za korona virus

Japanska farmaceutska kompanija Takeda Pharmaceutical objavila je početkom ovog mjeseca da razvija lijek za Covid-19, deriviran iz krvne plazme, dodajući da pregovara s vlastima u Europi, SAD-u i Aziji o suradnji na istraživanju.

Japanski proizvođač lijekova radi na lijeku deriviranom iz krvne plazme kojim bi se liječili oboljeli s visokim stupnjem rizika.

Istraživanje zahtijeva pristup krvi rekonvalescenata od Covid-19 odnosno cijepljenih osoba nakon što cjepivo bude razvijeno, dodali su u Takedi.

Izvor: index.hr

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA: