Svjež sok od celera u službi zdravlja

PODIJELI S PRIJATELJIMA:

Sok od celera je pravo malo bogatstvo minerala i vitamina, a ima i lekovita svojstva koja nisu zanemarljiva. Svež sok od celera je najbolje piti u kombinaciji sa šargarepom i drugim povrćem i voćem, ali može i sam celer, naravno ceđen u sokovniku.

celerko

 

Poznat je kao prirodni lek za visok pritisak, mada je po tom pitanju u senci belog luka, iako je isto delotvoran. Osim toga prednost je što nema neprijatnog zadaha kao kod belog luka. Međutim zdravstvene koristi celera su mnogo šire, a ne samo za snižavanje pritiska.

Celer je od davnina poznat kao lek za snižavanje pritiska. U nekim novijim istraživanjima pokazalo se da je sok od celera efikasan u borbi protiv raka, posebno kada se kombinuje sok od celera i šargarepe. Kada se kombinuju sok od celera i limuna to je dobro protiv prehlade.

Zdravstvene koristi celera:

Zbog sadržaja minerala održava ph balans u organizmu, odnosno neutrališe kiselinu

Celer rashlađuje organizam, odnosno utiče na normalizaciju temperature tela. Zato se tokom leta savetuje, da ujutru treba popiti čašu sveže napravljenog soka od celera.

Za sportiste celerov sok je odličan, posebno nakon treninga, jer deluje kao tonik. Hidrira telo, zamenjuje potrošene elektrolite i nadoknađuje neophodne minerale.

– Sok od celera je prirodni diuretik i laksativ

– Celer snižava ukupan holesterol i loš holesterol


– Snižava pritisak za nedelju dana, ako se pije svakodnevno. Pije se jednu nedelju, pa se ne pije tri nedelje i sve tako

– Smatra se da je koristan ovaj napitak i kod nesanice

– Celer je afrodizijak, pa povećava seksualni nagon

– Pozitivno deluje na regulisanje menstrualnog ciklusa

– Dobar je za mršavljenje, jer utoli želju za slatkišima i prekomernim količinama hrane

– Koristan je za bubrege i mokraćne puteve, sprečava nastanak kamenca

– Olašava probleme kod upala kao što su reumatoidni arthritis, giht, bronhitis, astma

– Celer je koristan i za dijabetičare

Moguće je da postoji kod nekoga i preosetljivost na celer, koja se manifestuje kao alergija na koži, a nekima koji imaju već nizak pritisak može da bude još niži. Sve to navodi na opreznost kada se koristi celer i na praćenje situacije, odnosno da li vam celer prija ili ne.

Zaista značajne količine vitamina i minerala su u ovom povrću. Ima dosta C vitamina posebno u stabljikama, zatim A vitamina i gotovo svih vitamina B kompleksa. Od minerala najviše je kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, natrijuma. Sadrži dosta ugljenih hidrata, nešto belančevina i vrlo malo masti. 100 grama svežeg celera sadrži oko 8 kcal.

Izvor: kucnilekar.com

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA: