ŠTA TREBATE ZNATI O SALMONELI: Koji su simptomi i kako SPRIJEČITI zarazu!

PODIJELI S PRIJATELJIMA:

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu do danas je hospitalizirano 39 djece zbog trovanja hranom, a analiza je pokazala da je uzročnik salmonela.

salmonela

No, koliko nas zaista zna šta je to salmonela? Evo nekoliko stvari koje trebate znati.

Šta je to salmonela?

To je bakterija koja živi u crijevnom traktu ljudi i životinja.

Koji su simptomi infekcije salmonelom?

Ako ste zaraženi salmonelom, imat ćete dijareju, groznicu, osjećati mučninu i stomačni bol. Simptomi najčešće počinju da se javljaju 12 do 72 sata posle infekcije.

Postoje li rizične grupe?

Svako može dobiti salmonelu. U većini slučajeva, to nije ozbiljno oboljenje sa težim posljedicama. Ozbiljno može biti, sa potencijalno fatalnim ishodom, ako obole mala djeca, stare osobe ili osobe sa oslabljenim imunitetom. To se dešava kada se infekcija salmonelom proširi sa unutrašnjih organa na krv, i tako raširi po tijelu.

Može li pranje voća i povrća odstraniti bakteriju salmonele?

Stručnjaci kažu da to nije dovoljno, ako biljka već sadrži ovu bakteriju. Ipak se preporučuje pažljivo ispiranje sirovog voća i povrća ispod mlaza vode, a možete i oguliti kožicu i tako biti sigurniji. To također znači da ako kuhate namirnice, treba da ih skuhate temeljno. Sve ove mjere predostrožnosti nemojte uvijek preduzimati (na primjer, u kožici ima vitamina, pa nije dobro uvijek je uklanjati). Ako se nalazite u okolnostima kada postoji potencijalna opasnost od salmonele, onda preduzmite sve neophodne korake.


Da li voće i povrće treba prati deterdžentom?

Stručnjaci to ne preporučuju, jer još uvijek nije sa sigurnošću dokazano da su supstance iz deterdženata neškodljive za ljude.

Da li kuhanje namirnica uništava salmonelu?

Da, temeljno kuhanje uništava ovu bakteriju. Ipak, ako sumnjate da je neka namirnica zaražena ovom bakterijom, nemojte je jesti ni kuhanu, za svaki slučaj.

Koje sve namirnice mogu biti zaražene salmonelom?

Paradajz i paprike, a pored toga bilo koja namirnica životinjskog porekla – sve vrste mesa, mliječni proizvodi, mesne prerađevine, jaja, morski plodovi i dr.

Šta možemo učiniti u prevenciji salmonele?

1. Kuhinjske površine čistite papirnim, a ne platnenim krpama.

2. Odvojte sirovo meso od ostalih namirnica u frižideru i koristite posebnu dasku za sječenje.

3. Nikad ne servirajte kuhanu hranu u tanjiru u kom se nalazilo sirovo meso.

4. Temeljno kuhajte namirnice i propisno ih čuvajte u frižideru.

5. Dobro perite deterdžentom sudove koji su bili u kontaktu sa sirovim namirnicama.

Izvor: Radiosarajevo.ba

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA: