Evo šta se dešava sa vašim tijelom kada prestanete pušiti!

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:

Kada prestanete pušiti, potrebno je dosta vremena da se primijete neki znatniji rezultati. No, istraživanja pokazuju kako već nakon 20 do 30 minuta može se primijetiti poboljšanje funkcioniranja organizma – prvo se snižavaju krvni pritisak i puls, a stopala i šake postaju topliji jer se poboljšava cirkulacija.

Cigarete

Nakon osam sati, u tijelu se smanjuje nivo ugljen-monoksida, dok se povećava protok kisika. Kada prođe samo 48 sati od prestanka pušenja, čula mirisa i ukusa postepeno počinju da se pojačavaju.

Kada prođu tri dana, odnosno 72 sata – bronhije počinju da se opuštaju. Između dvije sedmice i tri mjeseca dovoljno je da se primijeti poboljšanje cirkulacije, bolje funkcioniranje pluća, a povećava se i opšta izdržljivost tijela.


Od jednog do devet mjeseci kasnije, kašalj i zagušenje sinusa postepeno se smanjuju.

Nakon jedne godine od prestanka pušenja, dvostruko se smanjuje rizik od bolesti srca, a pet godina kasnije, rizik od srčanog udara je jednak riziku kojem su izloženi nepušači. Takođe, rizik od raka grla i jednjaka je dvostruko manji.

Kada prođe deset godina od ostavljanja cigareta, rizik od raka pluća je dvostruko manji nego kod pušača, a šanse da obole od raka pankreasa su jednake onim kojima su izloženi nepušači, piše Huffington.

Obolijevanje od bolesti srca 15 godina nakon prestanka pušenja ovim osobama preti koliko i nepušačima, a rizik od iznenadne smrti isti je kao kod nepušača.

Radiosarajevo.ba

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA