IZRAELSKI PROFESOR ŠOKIRAO SVIJET: Šta god mi radili, koronavirus nestaje sam od sebe nakon 70-ak dana

PODIJELITE S PRIJATELJIMA:

On tvrdi da je zatvaranje zemalja slučaj “masovne histerije”.

Profesor Ajzak Ben-Izrael izneo je kontroverzne tvrdnje o Kovidu-19, ali su iste naišle na kritike, jer ne postoji zemlja koja bi mogla da se koristi kao primer.

Šef programa bezbednosnih studija na Univerzitetu u Tel Avivu istakao je da će svi napori da se zaustavi širenje virusa dovesti do istog rezultata jer je virus “samoograničavajući” i dostiže maksimum nakon 40 dana, posle čega kreće da naglo opada, kako piše “Telegraph”.

On tvrdi da dnevni procenat zaraženih na početku iznosi oko 30 procenata, te da opada na 10 procenata posle šest nedelja, a da na kraju dostiže nivo manji od pet odsto i to svega nedelju dana kasnije.


“Naša analiza pokazuje da je to jedan te isti obrazac u svim zemljama. Iznenađujuće da je ovaj obrazac uobičajen kako ze zemlje koje su preduzele žestoki karantin, time parališući sopstvenu ekonomiju, tako i za zemlje koje su imale daleko blažu politiku i nastavile sa uobičajenom svakodnevicom”, istakao je predsedavajući Nacionalnog veća za istraživanje i razvoj Izraela.

Ipak, nijedna država nije primenila iste mere socijalnog distanciranja i odbrane protiv korona virus, pa je teško praviti poređenja.

Kada su Ben-Izraela pitali kako će virus umreti bez ikakve intervencije, on je jednostavno odgovorio da “nema objašnjenje”. “Postoje različite pretpostavke. Možda je to povezano sa klimom, ili virus ima svoj životni vek”, zaključio je on.

Ajzak Ben-Izrael istakao je da je ipak pristalica socijalnog distanciranja i da bi ova jednostavna mera bila dovoljna, te da karantin nije neophodan.

Izvor: balkanspress.com

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA: