PATITE LI OD GASOVA, DNEVNO IH PUŠTATE VIŠE OD OVE BROJKE: Ovdje je rješenje za vaš problem!

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:

Neprijatan miris sam po sebi je nešto sa čim morate da se pomirite. To je rezultat onoga što jedete, ali i bakterija koje imate u sistemu za varenje. Svaki čovjek je drugačiji, a što je gori miris, to znači da lošije varite ugljene hidrate koji onda fermentišu i kao rezultat nastaje taj neprijatan miris”, objašnjava Miron Brend, gastroenterolog iz Konektikata.

Ironija je u tome da što zdraviju hranu jedete, gasovi će vam se osjećati neprijatnije. Hrana bogata vlaknima poput brokolija, prokelja ili kinoje potpomažu rad dobrih bakterija i dovode do veće proizvodnje gasova. A loš miris je rezultat hrane poput crvenog mesa i mliječnih proizvoda.

ŠTA AKO ŽELITE DA SMANJITE PROIZVODNJU SVOJIH GASOVA?

Ako vas brine količina gasova, a ne miris, onda u ishranu uvrstite više proteina, jer su ugljeni hidrati ti koji izazivaju više gasova. Međutim, ističe dr Brend, svaki organizam je priča za sebe, i ono što nekome pomogne, drugoj osobi može da odmogne.

Generalno se ljudima koji pate od previše gasova preporučuje da gotovo sasvim ukinu ugljene hidrate, ali i pojedine zdrave namirnice poput luga ili špargle, pa se preporučuje samo u ekstremnim slučajevima.


Sve u svemu, kaže ovaj ljekar, gasovi prosto imaju neprijatan miris i na to ćete morati da prihvatite, i to 10 do 20 puta dnevno. A ako je miris zaista pretjerano neprijatan, a gasovi češći od prosjeka, tek onda bi trebalo da se zabrinete i odete kod gastroenterologa. Dotle, slobodno puštajte gasove – ali samo kada ste sami.

Napitak koji će vam pomoći da ublažite gasove i nadutost.

SASTOJCI

– 1 šoljica ohlađenog čaja od kamilice ili maslačka
– 1 šoljica jagoda
– 1 šoljica komadića ananasa
– 1 jogurt s probiotskim bakterijama
– 1 kašičica meda
– 1 šoljica kockica leda

Sve sastojke ubacite u blender i sačekajte dok se dobro ne sjedine. Nakon toga, sipajte u čašu i uživajte u osvježavajućem napitku.

Izvor: novi.ba

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA: