Ove namirnice morate da jedete tokom zime!

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:

Ako želite da ostanete zdravi ove zime, važno je da pazite na ishranu i jedete samo zdrave namirnice.

pecurke-spremanje-nadevi-za-pice-cuvanje-pecurki-1358545799-255529

Raznovrsna ishrana koja uključuje proizvode poput proteina, žitarica od cijelog zrna, nemasnog mlijeka i mliječnih proizvoda, zajedno sa kvalitetnim snom, umjerenom fizičkom aktivnosti i izbjegavanjem stresa doprineće dobrom funkcionisanju imunološkog sistema, pa će vam pomoći da se što prije oporavite od prehlade i gripa.

Zbog toga bi ovih pet namirnica obavezno trebalo da uključite u ishranu ove zime.

Šargarepa

Bogata beta karotenom i vitaminom A, šargarepa pomaže u borbi protiv prehlade i gripa. Osim toga, štiti i od infekcija koje su veoma česte za vrijeme zimskih mjeseci.

Zeleni i čaj od kamilice

Zeleni čaj je snažan antioksidans i ima jaka antivirusna i antibakterijska svojstva. Ispijanjem tri do pet šoljica zelenog čaja dnevno osnažit ćete imunitet. Čaj od kamilice takođe je poznat po antioksidativnim svojstvima koja pomažu u borbi protiv prehlade i gripa.

Pogledajte i Čaj od kamilice – odličan borac protiv nesanice, stresa, prehlade, raka

Pečurke

Pečurke štite od prehlade i virusa tokom zime. Bijele pečurke značajno povećavaju nivo prirodnih ćelija ubica – vitalnu komponentu imunološkog sistema.

Bijeli luk

Bijeli luk se od davnina koristi kao lijek za prehladu i grip. Zapadna medicina je smatrala da bijeli luk ima mogućnost povećanja enzima koji pomažu jetri u detoksifikaciji krvi, i na taj način osnažuje imunitet. Često ga izbjegavamo zbog neugodnog mirisa, ali miris ćete izbeći ako jedete kuhani bijeli luk, pa ga zato dodajte u vaša omiljena jela.

Med

Med je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima koja pomažu u borbi protiv bakterija i virusa. Kašiku meda stavite u jutarnju šoljicu čaja ili šolju toplog mlijeka pred spavanje.

Izvor: ljepota.ba

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA