OTKRIVENA NOVA SMRTONOSNA BOLEST: Prenose je krpelji, lijeka nema! (VIDEO)

PODIJELI S PRIJATELJIMA:

Svi znamo da se treba čuvati krpelja jer mogu biti nosioci zaraza kao što je lajmska bolest, a sada imamo još jedan razlog da izbjegavamo šume i livade.

bgd-krpelj

Naučnici su otkrili novi virus, koji su nazvali Burbon (Bourbon Virus), a pronašli su ga šest mjeseci nakon što ta bolest odnijela svoju prvu i, za sada, jedinu žrtvu.

Virus je dobio ime po oblasti Burbon u Kanzasu, odakle je čovjek koji je ljetos preminuo od posljedica bolesti izazvane ovim virusom. Virus je otkriven prilikom pokušaja da se riješi misterija njegove smrti.

Prenosi se ujedom krpelja i po tome je sličan drugim virusima koji se prenose na isti način, kao što je, na primjer, “Heartland virus” (HRTV). Burbon ima slične početne simptome kao i HRTV, a to su groznica, malaksalost i nedostatak apetita.


Viruse može prepoznati po ovim simptomima ili laboratorijskom analizom krvi. Sličan je po strukturi nekim virusima iz Istočne Europe, Afrike i Azije, ali za sada, nesrećni stanovnik Kanzasa je jedini čovjek kod kojeg je pogođen ovaj virus. Nije poznato da li je uvijek smrtonosan.

Ljekari su zabrinuti da bi se mogli pojaviti novi slučajevi ove bolesti, a moguće je i da među pacijentima u bolnici u kojoj je ležao ima još slučajeva kod kojih se bolest još nije ispoljila.

– Virus vjerovatno postoji već neko vrijeme, ali tek nedavno smo uspjeli da ga izolujemo i identifikujemo – kaže dr Dejna Hokinson.

Pogledajte video:

Izvor: Telegraf.rs/Independent

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA: