OPREZ! LJEKARI UPOZORAVAJU: Ovaj LIJEK može da vas košta života! Nemojte da završite kao moja ćerka!

PODIJELI S PRIJATELJIMA:

Šarlot Jusaf je pre četiri godine preminula od prevelike doze paracetamola. Danas je ovaj lek deo izazova na društevnim mrežima u kojima mladi pozivaju jedni druge da uzimaju ovu supstancu bez ikakve kontrole.

92029_lek-profimedia0190936571_630x0 (1)

Milena Turubatović, lekar opšte prakse u Domu zdravlja ” Savski venac” objašnjava koliko je ovaj trend opasan.

– Svaki lek može da bude otrovan, odnosno štetan ako se uzima bez odobrenja lekara. Paracetamol sme da koristi samo kontrolisano, u kontrolisanim dozama, u kontrolisanom vremenskom periodu i za određene indikacije- objašnjava doktorka.

Upotreba bez preporuke lekara povlači veliki rizik. Doktorka smrtonosno dejstvo paracetamola povezuje sa uzimanjem velikih količina oovg leka, a ističe da je veoma opasan u kombinaciji sa alkoholom.

-Opasne mogu da budu i male doze paracetamola, postoji individualna reakcija na lek- dodaje ona.


Zbog toga “paracetamol izazovi” moraju da se izbegavaju i da se slede sledeće preporuke:

– Paracetamol je analgetik, deluje protiv bolova i antipiretik, smanjuje temparaturu. Deluje kod prehlada, gripa i bolova, ali onih kratkotrajnih, poput glavobolje ili zubobolje. Takvo je i njegovo dejstvo, brzo i kratkotrajno- objašnjava doktorka i dodaje da se paracetamol koristi u terapiji lečenja raka, ali isključivo u kombinaciji sa drugim lekovima.

Kad je reč o maksimalnoj dozi ovog leka, važe ove mere.

– Maksimalna dnevna doza paracetamola je četiri grama, ali se ona daje samo u izuzetnim situacijama. Ne preporučuje se doza veća od tri grama, tablete paracetamola su od 500 miligrama, treba da se uzimaju jedna do dve na četiri do šest sati- savetuje doktorka.

Tinejdžeri u Ajširu u Škotskoj ne poštuju preporuke lekara, nekoliko njih je hospitalizovano u bolnici nakon “paracetamol izazova” .Tamošnja policija je upozorila mlade na opasnosti ovog trenda.

A apel je uputila i majka Šarlot Jusaf, Mendi Jusaf:

– Nemojte da završite kao moja ćerka!

Izvor: blic.rs

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA: