Opasnost sintetičkih mirisa

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da vas je od mirisa nekog (teškog) parfema ili kućanskog sredstva za čišćenje zaboljela glava.

To nije nimalo čudno. Naime, „fragrance“ proizvodi, koji sadrže sintetičke mirise, prepuni su dokazano štetnih i kancerogenih sastojaka.

Koristite li često kupovne šampone, gelove za tuširanje, deterdžente za pranje rublja, sredstva za čišćenje, toaletne vodice i parfeme, doista imate razloga za brigu.

„Fragrance“ proizvodi, koji nas mame svojim mirisom, doslovno nas ubijaju.

Oni, među ostalim, sadrže štetne aldehide (koji mogu uzrokovati otežano disanje), toluen (neurotoksin koji ometa funkciju jetre, bubrega, srca i mozga) i druge derivate benzena (koji su kancerogeni).

Sadrže više od 3000 štetnih tvari!

Pod zajedničkom etiketom „fragrance“ naznačenom na proizvodu krije se više od 3000 tvari, od kojih su mnoge štetne.

A nakon što takav proizvod nanesete na kožu ili ga udišete, te tvari dospiju i u vaš krvotok.

Mnoge od njih su:

Kancerogene – uzrokuju rak i tumore

Alergeni – izazivaju alergijske reakcije kada ih udišemo ili su u kontaktu s našom kožom

Endokrini disruptori – ometaju endokrini sustav te dovode do hormonskog disbalansa

Neurotoksične – dovode do poremećaja živčanog sustava

Onečišćivači okoliša – zagađuju planet i ugrožavaju život na njemu

Fragrance proizvodi, dakle, ometaju rad vašeg endokrinog sustava, koji čine štitnjača, spolni hormoni, nadbubrežne žlijezde i hipofiza.

Kako endokrini sustav utječe na organizam u cjelini, to znači da njegov oslabljen rad ugrožava vaše cjelokupno zdravlje.

Najčešća oboljenja

Kratkoročno, kupovni proizvodi s umjetnim mirisima mogu izazvati otežano disanje, mentalnu izmaglicu, glavobolju, vrtoglavicu i mučninu.

Ako ih dugo i učestalo koristite ili ste im dugo izloženi, prijeti vam veći rizik od astme, alergije, raka i tumora, bubrežnih oboljenja, autizma i ADHD-a te poremećaja središnjeg živčanog sustava.

Istraživanja su otkrila i da se neke toksične tvari iz fragrance proizvoda akumuliraju u masnom tkivu te da su pronađene i u majčinom mlijeku!

Stoga su osobito opasni za trudnice i dojilje.

„Fragrance“ proizvodi mogu biti okidač za sljedeće bolesti:

1. Rak


Poznato je da kolonjska voda za muškarce, koja se proizvodi od kraja 19. st., sadrži tvar koja se naziva kumarin. Dr. Luca Turin, biofizičar i istraživač parfema, u svom je poznatom TED govoru, naveo kako je riječ o kancerogenoj tvari.

U svom je govoru Turin spomenuo kako nitko ne bi volio stavljati kancerogeni aftershave na lice, no, naravno, muškarci to ne znaju (jer nema upozorenja na bočici) pa ga i dalje bezbrižno koriste uživajući u njegovu mirisu.

Kumarin je inače prirodno prisutan u nekim biljkama te se već cijelo jedno stoljeće naširoko koristi u proizvodnji parfema. Dodatni problem je i što se on vrlo lako apsorbira kroz kožu i pluća.

U više od polovine parfema nalazi se i tvar isoeugenol, za koju se također sumnja da je kancerogena. Kod laboratorijskih životinja izazivala je rak jetre, krvi, bubrega i štitnjače.

Kancerogeni styrene, kojega ima u duhanskom dimu, nalazi se u brojnim sredstvima za čišćenje te kozmetičkim mirisnim sprejevima. Uzrokuje iritacije oka i kože te povećava rizik od depresije.

Tu su i poznati ftalati – otapala koja se koriste u kozmetičkim proizvodima kako bi se produžilo trajanje mirisa i omogućilo lakše prodiranje proizvoda kroz kožu.

Ftalati su zapravo endokrini disruptori koji mogu izazvati pretilost, razvojne teškoće i poremećaje kod novorođenčadi, rak dojke, neplodnost i autoimune bolesti.

Svjetska organizacija Environmental Working Group objavila je da čak 75% proizvoda označenih etiketom „fragrance“ u sebi sadrži štetne ftalate.

2. Alergija i astma

Jeste li znali da umjetni mirisi spadaju među top 5 najčešćih alergena? Mješavine tvari koje su u njima sadržane okidač su za dermatitis, koji je alergijska reakcija na koži.

Fragrance proizvodi ugrožavaju i astmatičare, kojima udisanje mirisa i parfema može znatno otežati disanje i pogoršati simptome astme.

Studija je pokazala da se kod astmatičara koji su bili izloženi sintetičkim mirisima poput kolonjske vode disanje uvelike pogoršalo: njihov se volumen izdisaja smanjio za čak 58 posto!

3. Autizam i ADHD

Istraživanje koje je proveo dr. Philip J. Landrigan pokazalo je da izlaganje fetusa ftalatima iz sintetičkih mirisnih proizvoda može dovesti do autizma, ADHD-a te drugih razvojnih poremećaja kod novorođenčadi.

Stoga, trudnice trebaju biti osobito oprezne u vezi s tim koje proizvode koriste u trudnoći.

Naime, proizvodi s umjetnim mirisima ne ugrožavaju samo njihovo zdravlje, već i zdravlje nerođenog djeteta.

Savjet:

Ako ih ne možete potpuno izbaciti, nastojte maksimalno smanjiti upotrebu proizvoda koji sadrže umjetne mirise.

Umjesto sintetskih parfema birajte prirodne parfeme s provjerenim sastojcima prirodnog podrijetla.

Čak i ako je na proizvodu navedeno da je „fragrance-free“, to ne garantira da on ne sadrži umjetne mirise.

Nažalost, čak su i baby losioni te vlažne maramice opasni za zdravlje vaše djece jer mogu izazvati dermatitis i alergije.

Tražite li proizvode s određenim mirisom, birajte eventualno one koji sadrže prirodna eterična ulja.

Također, umjesto kupovnih (toksičnih) sredstava za čišćenje, izradite svoje – od prirodnih sastojaka.

U tome će vam izvrsno poslužiti, primjerice, ocat, soda bikarbona i limun.

Izvor: alternativa-za-vas.com

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA