NAUČNO DOKAZANO: Elektronska cigareta izaziva neizlječivu bolest zvanu “kokičasta pluća”!

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:

Analizirajući 51 različitu e-cigaretu, Džozef Alen i njegov tim pronašli su barem jedan od tri najčešća toksina u 47 cigareta

pluca

Elektronske cigarete mnogi koriste kao sigurniju alternativu cigareta, međutim, studija koju je objavila prestižna harvardska škola javnog zdravlja, one predstavljaju veću opasnost od klasičnih cigareta.

Studija je pokazala da 75 odsto tečnosti za punjenje elektronskih cigareta sadrže diacetil, aromatizovanu hemikaliju koja je povezana sa neizlečivim bolestima, teškim respiratornim oboljenjima, poput “kokičastih pluća” (bronchiolitis obliterans).

Prvi put se ovo oboljenje pojavilo kod radnika u proizvodnji kokica koje se spremaju u mikrotalasnoj, a koji su udisali velike količine arome maslaca.

Ova aroma uništava i stvara ožiljke na alveolama, malim mehurićima u plućima, a simptomi su slični kao kod hronične opstrukcije pluća – kašalj, zadihanosz i kratko disanje.


Analizirajući 51 različitu e-cigaretu, Džozef Alen i njegov tim pronašli su barem jedan od tri najčešća toksina (diacetil, acetoin i 2,3 pentaneodion) u 47 cigareta. Od toga, u čak 37 cigareta “količina diacetila bila je znatno viša od one koje se može izmeriti u laboratoriji”.

– Diacetil i povezane aromatske hemikalije ne koriste se samo u kokicama s ukusom maslaca nego i u mnogim drugim aromama, uključujući i cigarete s ukusom voća, alkohola i bombona – objasnio je dr. Alen, profesor toksikologije na Harvardu. Njega posebno brine što su najopasnije elektronske cigarete baš one koje su najopasnije mladima – one sa aromama voća i slatkiša.

S obzirom na to da su elektronske cigarete relativno nova tehnologija, koautor studije, profesor Dejvid Kristijani upozorio je da “kokičasta pluća” možda samo vrh ledenog brega i da verovatno izazivaju čitav niz bolesti koje se tek moraju otkriti.

– Budući da se najviše pažnje pridavalo proučavanju učinka nikotina na zdravlje, mnogo toga je o elektronskim cigaretama još uvek nepoznanica.

Osim nikotina koji izaziva zavisnost, elektronske cigarete sadrže brojne kancerogene hemikalije, poput formaldehida te, kao što je pokazala naša studija, aromatizovanih hemikalija koje mogu uzrokovati ozbiljnu štetu plućima – rekao je Kristijani.

Izvor: telegraf.rs

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA