LIJEK DJELUJE PREDOBRO: Nova terapija OTOPILA tumor u ženi u samo tri tjedna!

PODIJELI S PRIJATELJIMA:

Kliničko testiranje djelovanja kombinacije postojećih lijekova izliječilo je tumor jedne žene u samo tri tjedna, a znanstvenike sada zabrinjavaju posljedice takvog invazivnog liječenja jer na mjestu tumora ostaje velika praznina.

0119007.48

U medicini je strah da pacijent neće reagirati na terapiju česta pojava, no znanstvenici se sada brinu da bi novi tretman mogao biti tako učinkovit da će tijelu bolesnika donijeti više štete nego koristi, prenosi Live science.

Gotovo 150 osoba bilo je uključeno u kliničko testiranje kojim se željelo vidjeti djeluje li jedan lijek bolje sam ili u kombinaciji s drugim lijekom. Kod većine pacijenata prilikom uzimanja kombinirane terapije došlo je do značajnoga poboljšanja, no kod jedne je žene tumor reagirao šokantno – potpuno je nestao u samo tri tjedna.

Lijekovi koje su znanstvenici istraživali bili su poznati lijekovi kojima se tretira melanom, Yervoy i Opdivo. Oba lijeka djeluju na način da potiču imunitet da se bori protiv stanica raka.

(Pre)djelotvorna kombinacija

U ispitivanju, 142 pacijenta s melanomom koji je metastazirao nasumičnim odabirom dobivali su Yervoy u kombinaciji s Opdivom i Yervoj u kombinaciji s placebom. Istraživanje je pokazalo da su pacijenti koji su dobivali kombinaciju imali značajni pozitivni pomak u liječenju u odnosu na one koji su dobivali samo jedan lijek.


Kod 53 posto pacijenata došlo je do smanjenja tumora od najmanje 80 posto, a kod 22 posto ispitanih melanom je do kraja provođenja studije potpuno nestao. Nijedan pacijent iz skupine koja je primala samo jedan lijek nije pokazao tako dobre rezultate.

Iako je studija završena, produžena je kako bi pacijenti koji su odlično reagirali na terapiju i dalje primali lijek koji im, očito, pomaže. Na taj je način i ranije spomenuta žena nastavila s terapijom.

Pacijentica (49) se zadnje četiri godine liječila od melanoma koji je metastazirao, kemoterapijom i operativnim zahvatima. Iako joj je nekoliko tumora odstranjeno, bolest je bila ustrajna i prije pet mjeseci joj se ispod lijeve dojke razvila velika masa.

Žena je primila samo jednu dozu novog koktela lijekova, a kad se za tri tjedna vratila po novu terapiju, prijavila je da je tumor iz njezinih prsa “nestao”. Osim očite rupe u njenom prsnom košu, CT sken je potvrdio da je veliki tumor potpuno iskorijenjen.

Zabrinjavajuće posljedice

Koliko god je ovo brzo i dramatično izliječenje pozitivno, stručnjake zabrinjava što ako se ovo dogodi i s tumorima koji su u drugim dijelovima tijela, primjerice u debelom crijevu ili srcu, što može imati ozbiljne posljedice.

– Ironično je što smo sada zabrinuti zbog mogućnosti da lijek djeluje predobro – napisali su znanstvenici u svom izvještaju.

Izvor: Magazin.hr

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA: