Ispiranje rodnice kamilicom je izvrstan lijek za bijelo pranje!

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:

Bijelo pranje je posljedica upale vaginalne sluznice i moramo ga kao svaku upalu temeljito liječiti. To je prijeko potrebno kada pomislimo kako je bijelo pranje neugodno i kako može oslabiti organizam. Ispiranje rodnice kamilicom je izvrstan prirodni lijek za bijelo pranje.

Da bi se riješili bijelog pranja, treba se protiv njega boriti kao protiv svake upale sluznice. Ne smijemo zanemariti oboljenje nijedne sluznice, jer su sve sluznice izložene vanjskim uticajima i zarazama. Sluznice se moraju neprestano boriti, i mogu se oduprijeti zarazama tek onda ako uz pomoć vlastitih korisnih bakterija uništavaju druge koje nadiru iz okoline.

Isti slučaj je u usnoj bakterijskoj flori koja uništava štetne parazite. Sluznica vagine proizvodi mliječnu kiselinu koja sprječava razvoj štetnih bakterija. Ako je mliječne kiseline premalo, smanjuje se i otpornost prema štetnim bakterijama i čim se ukaže prilika lako dođe do upale. Nepravilna prehrana može uništiti bakterije ili ih spriječiti da tvore mliječnu kiselinu. Tako u organizmu mogu nastupiti loše bakterije, i tijelo mora pribjeći drukčijoj odbrani.

Vagina izlučuje sluz, mobilizira granulocite i limfocite, te tako pokušava savladati tuđe kolonizatore, što na kraju rezultira ovom neugodnom pojavom, takozvano bijelo pranje.

Kako se riješiti bijelog pranja?

Izbjegavajte prevelika opterećenja, pazite na higijenu i primjereno rublje. Ostavite pušenje i pretjerano konzumiranje kafe. Uzrok bijelog pranja uvijek treba ustanoviti liječnik.

Jasno je da u borbi protiv ove pojave pomaže mliječna kiselina, stoga nas ne treba čuditi to da su neke žene u tu svrhu upotrebljavale molkosan, koncentriranu sirutku, jer je prirodna mliječna kiselina i izvrsno dezinfekcijsko sredstvo za ispiranje vagine (rodnice). Pokazalo se jako uspješnim također i ispiranje rodnice kamilicom. Na jednu litru čaja dodaje se 3 do 4 kafene kašičice moleksana. Liječenje moleksanom je biološko jer je prirodni izvor mliječne kiseline koja može obnoviti kiselu reakciju sluznice.

Protiv bijelog pranja koristite sjedeće biljne kupke na 37 stepeni celzija. Kako bi voda imala uvijek istu temperaturu, stalno dosipajte toplu vodu. Bolesnice koje poslušaju ove savjete, ubrzo će osjetiti poboljšanje. Sjedeće kupke pripremamo s majčinom dušicom (Thymus Vulgaris), ili borovnicom (Juniperus communis), 2 do 3 puta sedmično. Sjedeće kupke osiguravaju prijeko potrebnu prokrvljenost trbušnih organa, što je temelj za dalje liječenje.

Jake antibiotike radije izbjegavajte jer uništavaju ne samo štetne bakterije nego istodobno i one korisne, stoga je regeneracija dobre bakterijske flore otežana. Ako hoćemo prirodi pomagati, ne smijemo joj previše smetati. Moramo paziti da ne uništimo ono što je dobro, jer se klice bolesti mnogo prije oporave nego korisne bakterije.

S obzirom da je bijelo pranje većinom tvrdokorna bolest, za liječenje je nužno strpljenje, ustrajnost i stroga dosljednost u ispunjavanju uputa. Samo tako ćemo postići trajno ozdravljenje, dakako pod uslovom da se i ubuduće čuvamo štetnih uticaja na rodnicu.

Ispiranje rodnice kamilicom i ostalim biljnim čajevima


Čajna mješavina 1: Po tri supene kašike bršljanovog lista i hrastove kore, po jednu kašiku preslice i brezova lista dvije kašike kamilice. Sve dobro promiješati i kuhati pet minuta u litri vode. Piti dva puta dnevno po malu šoljicu. Istim čajem ispirati rodnicu.

Čajna mješavina 2: Orahovog lista, koprive, bršljana, po tri kašike, a kamilice i stolisnika po dvije kašike. Priprema i doziranje kao kod prve čajne mješavine.

Čajna mješavina 3: Stolisnika, iđirota, bokvice ženske po kašiku, a korijen omana i list malog oraha po tri kašike, kamilice dvije kašike. Sve dobro promješati i od te mješavine četiri kašike kuhati 5 do 8 minuta u litri vode. Zatim treba ostaviti poklopljeno 15 do 20 minuta. Tom se tekućinom ispire i pije po dvije šolje dnevno. Svaki put se priprema svjež.

Čajna mješavina 4: Ružmarina lišće, plod divlje ruže (šipurak), orahovo lišće, vodena metvica i preslica u jednakim dijelovima dobro se pomiješa. Od te mješavine jedna kašika prelije se sa 2 do 3 decilitra ključale vode i ostavi poklopljeno 10 do 15 minuta. Pije se tri puta dnevno prije ili poslije jela po šoljicu. Konzumira se do potpunog ozdravljenja.

Čajna mješavina 5: Steža sa kamilicom i matičnjakom: Jednu čajnu kašiku mješavine poparimo s četvrt litre kipuće vode, zasladimo medom i pijemo na gutljaje dvije do tri šoljice čaja dnevno.

Čajna mješavina 6: Stolisnik, mrtva kopriva: Dvije kašike mješavine prelijemo sa četvrt litre vode, zakuhamo i ostavimo da odstoji nekoliko minuta, čaj pijemo duže vrijeme dva do tri puta dnevno. Napravite oparak rusomače, koprive, stolisnika i divljeg luka, vrkute (gospinog plašta), hrastove kore. Njime se ispirite češće tokom dana.

Ishrana kod bijelog pranja

Jedite što više korijena peršina. Konzumirajte dubačac: stavljamo ga u supe i povrće. Posebno pristaje uz krumpir. U jelima ne služi samo kao začin koji daje ugodan okus nego potiče apetit i liječi sluznice u tijelu. Jedite puno sirove hrane, pogotovo povrća.

Kupke i oblozi

Ispiranje rodnice kamilicom je izvrstan prirodni lijek za bijelo pranje, ali i bijela vrba je jako dobra. Pripremite kupelj od bijele vrbe. Okupamo se u vrućoj kupelji pripremljenoj s vrbom. U kupelj dodamo uvarak kore koji smo kuhali oko pola sata.vStavljajte obloge s trinama od sijena na donji dio trbuha. Stavljamo oblog koji moraju biti topli.

Izvor: narodnilijek.com

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA: