Uskršnja mermerna jaja na dva načina: KORAK PO KORAK

PODIJELI S PRIJATELJIMA:

Mermerna jaja – kreativna i neobična dekoracija uskršnje trpeze. Ovakav način farbanja jaja je prilično jednostavan i uvek donosi veoma efektan rezultat.

Postoji nekoliko načina da se jaja ofarbaju poput mermera, ja vam predlažem dva isprobana načina. Rezultatom sam zadovoljna. Na vama je da procenite. Dakle,

1. Mermerna jaja. Prvi način:

Biće potrebno:

– jaja
– lukovina (ljuska od crnog luka)
– gaza, konac, makaze
– kalijum permanganat (hipermangan, prodaje se u svim apotekama u obliku sitnih igličastih kristala crnoljubičaste boje kao dezinficijens)

Način farbanja:

Lukovinu iseckajte na manje komadiće, ili iscepajte rukama. Gazu isecite na kvadrate, otprilike 15×15 cm. Jaje umočite u vodu, uvaljajte u lukovinu, i stavite na isečeni komad gaze. Zavežite koncem i stavite u šerpu sa vodom.

U vodu stavite nekoliko kristala hipermangana, vrlo malo, bukvalno na vrh noža. Voda će dobiti tamnoljubičastu boju. Stavite da se kuva. Voda će potamniti prilikom kuvanja, bez brige, tako i treba. Dodajte kašičicu soli, da ljuska ne bi popucala.


Nakon što se jaja obare, operite ih hladnom vodom, izvadite iz gaze i ponovo operite vodom. Šerpu ćete lako oprati ako je istrljate sa malo sode ili sirćeta.

Premažite ih uljem. Ovo je konačni rezultat.

2. Mermerna jaja. Drugi način:

Drugi način je sličan prvom. Za njegovu primenu će biti potrebni isti sastojci, samo, umesto hipermangana, za farbanje jaja koristićemo prehrambenu boju. Treba uraditi sledeće:

Jaja, umotana u gazu sa lukovinom, stavite da se kuvaju. Kada budu gotova, razmutite boju iz kesice u vodi sa malo sirćeta (uputstvo ćete naći na poleđini kesice). Obarena i ohlađena jaja, zajedno sa gazom, spustite u boju i držite nekoliko minuta. Koristila sam zelenu boju, naravno možete izabrati bilo koju boju.

Izvadite, skinite gazu sa lukovinom i isperite malo prohladnom vodom. Premažite uljem. Evo, kako je ispalo kod mene.

Probajte, eksperimentišite. Koji god način izaberete, sigurna sam da će ovako efekto ofarbana jaja biti lep ukras vaše uskršnje trpeze.

Izvor: uspesnazena.com

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA: