Poput tonika! Recept za sirup od bazge s neočekivanim dodatkom

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:

Bazga je u punom cvatu i svakako je vrijeme da taj predivan miris i aromu pospremimo i za naredne mjesece.

Sirup od bazge jedna je od najpopularnijih varijanta konzumacije cvijeta bazge, a kako biste ovaj fini napitak dodatno obogatili okusom donosimo vam recept za sirup od bazge s koprivom…

Bazgini se cvjetovi beru za sunčana vremena i to samo oni potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom.
Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite onečišćeni grm ove mirisne i ljekovite svibanjske ljepotice.

Mnogima je najdraži domaći bakin recept za sirup od bazge, no možete isprobati i sirup od bazge obogaćen koprivom.

Recept koji donosimo je mjera za otprilike 4 l sirupa bazge s koprivom, ukoliko želite više ili manje prilagodite omjere svojim potrebama.

A to znači da ćete na 10 cvjetova bazge, odnosno stapki koprive koristiti litru vode, kilu šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvjetova trebat će vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti nešpricanih.

Trebat će vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce sa čepovima za skladištenje.


Što se tiče ‘light’ varijanti s manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera za pripremu riskirate kasniju kvarljivost sirupa. Vrijedi spomenuti i da se kopriva zbog svojih svojstava naziva i proljetnom kraljicom zdravlja.

Sastojci:

– 15 cvjetova bazge
– 15 stapki koprive
– 3 l vode
– 4 dkg limunske kiseline
– 2 limuna i 1 grejp (ili 1 limun i 2 grejpa želite li više gorkasti okus sirupa, poput tonika)
– 3 kg šećera

Priprema soka od bazge s koprivom:

1. Potopite cvjetove bazge i koprivu u vodi s limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom te iscijeđenim grejpom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.

2. Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.

3. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

Izvor: narodnilijek.com

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA: