DOK NIJE KASNO: Otkrijte ima li vaše dijete AUTIZAM u jednoj sekundi

PODIJELI S PRIJATELJIMA:

Profesor Noam Sobel iz Izraela objavio je istraživanje u časopisu Current Biology koje sugerira da bi se uskoro autizam mogao dijagnosticirati već kod beba, i to samo uz pomoć jednostavnog testa njuha.

dijete-se-igra1

Ljudi obično mirišu nešto ‘punom snagom’ kada im je miris ugodan, no kod neugodnih mirisa kontroliraju prolazak zraka kroz nos ili se jednostavno udalje od izvora neugodnog mirisa.

No, istraživači su nedavno otkrili da osobe na spektru autizma ne maju taj refleks tj. da djeca nastavljaju njušiti miris bez obzira koliko ugodan ili neugodan bio.


Takav neverbalni test njuha mogao bi se provoditi već i na vrlo maloj djeci, što bi doprinijelo ranijoj dijagnozi poremećaja.

“Test njuha pružio nam je vrlo jednostrane rezultate i potvrdio razliku između djece koja imaju tipični razvoj i one koja su na spektru autizma”, pojašnjava profesor Sobel.
Točan u 81 posto slučajeva

Kako bi došli do tih zaključaka, proveli su istraživanje na 18 djece s autizmom i 18 djece bez te su ih izlagali ugodnim i neugodnim mirisima. Prosječna dob djece u istraživanju bila je sedam godina.

Dok su se zdrava djeca prilagođavala neugodnim mirisima u samo 305 milisekundi, djeca s autizmom nisu pokazala taj refleks pa su istraživači samo na temelju testa njuha mogli prepoznati djecu s autizmom u 81 posto slučajeva.

No, pred znanstvenicima je još puno posla jer moraju vidjeti postoje li još neki neurološki poremećaji koje ovakav test može detektirati te je li uopće učinkovit u izoliranju samo autizma.

Izvor: Magazin.hr

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA: