ZA 10 MINUTA: Prirodni gel za kosu napravite svojima rukama!

PODIJELI S PRIJATELJIMA:

Preparati za oblikovanje kose mogu biti skupi i štetni. Ipak, možete zaštititi svoje zdravlje i novčanik, izbjeći agresivne hemikalije, vještačke boje i arome, napravivši prirodni gel za kosu svojima rukama. Stvaranjem sopstvenog proizvoda imate potpunu kontrolu nad njegovim sastavom.

watermarked-c3

Pravljenje gela za kosu je vrlo jednostavan proces, za koji će vam biti potrebna samo tri prirodna sastojka i desetak minuta vremena. Ovakav domaći gel, po efikasnosti može parirati najskupljim kupovnim preparatima za oblikovanje kose.

Za pravljenje ovog gela biće vam potrebno:watermarked-g1-1024x256

– 1 šolja vruće vode ili 1 šolja biljnog odvara – kamilica, kopriva, žalfija itd.
– 1 kafena kašika (5gr) želatina
– eterično ulje (po želji)
– staklena teglica sa poklopcem

Naspite u staklenu teglicu čajnu kašiku želatina i prelijte je sa 1 šoljom (200 ml) vruće vode ili odvara trava. Dobro promješajte (oko 1 minute). Na slici je odvar od kamilice, umjesto vode.

Dodajte par kapi svog omiljenog eteričnog ulja, ako želite da dobijete mirišljavi gel za kosu (najkorisnija eterična ulja za zdravlje i negu kose su: lavanda, kokos, ruzmarin i ulje čajnog drveta).


I opet dobro promJešajte. Uvjerite se da se želatin rastvorio i da se ulje sjedinilo sa tečnošću.

Sačekajte da se ohladi, poklopite i ostavite u frižider na 5- 6 sati. Kada se stvori žele, gel je spreman za upotrebu. Prije nanošenja na kosu, provjerite konzistenciju gela, koja mora biti identična onim kupovnim.watermarked-c2

Gel se čuva u frižideru u zatvorenoj teglici. Rok trajanja je 2 nedelje. Poslije napravite novu mjeru.

Koristite gel u istoj količini i na isti način kao i u slučaju sa kupovnim gelom. Nanosite ga na vlažnu ili suhu kosu, u zavisnosti od željene frizure. Količina korištenja gela zavisi od dužine i gustine kose.

Ja ga nanosim na vlažnu, opranu kosu, prije uvijanja na čičak-viklere. Odlično fiksira lokne, daje sjaj kosi i lako se raščešljava. Lak za kosu ne koristim odavno, jer ovakav gel ne može da parira nijednom kupovnom laku ili gelu za kosu, jer čuva, hrani i neguje kosu.

Izvor: uspesnazena.com

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA: