PROVJERENO: Kako ukolniti masne fleke sa kuhinjskih krpa!

PODIJELI S PRIJATELJIMA:

Brže od svega, u kuhinji se prljaju kuhinjske krpe. Čak i ako ih mjenjate svaki dan, sa vremenom, oprati ih, postaje sve teže – deterdženti i pranje u veš mašini ne pomažu. Zato se mnoge domaćice pitaju: Kako oprati kuhinjske krpe kod kuće, a pri tome ne izlizati ruke od žuljeva.

Žene starije generacije treba da se sjećaju kako je kuhinja sijala od čistoće kod njihovih mama i baka. Ali, u to vrijeme, nisu postojale veš mašine, ni taj arsenal sredstava, koji mi koristimo sada. Ipak, one su uvijek pronalazile način kako oprati masne i flekave kuhinjske krpe. Zato treba obratiti pažnju ne samo na savremena sredstva za izbjeljvanje, nego i na testirana vremenom, domaća sredstva.

SO

Napunite u lavor prohladnu vodu i posolite je. Na 5 litara vode stavite 5 supenih kasika soli. Promješajte i bacite u njega svoje prljave krpe. Ako su jako prljave – neka prenoće, ako nisu, dovoljno je sat-dva vremena. Poslije ih operite na uobičajeni način. Kao rezultat, krpe će biti  još čistije, nego poslije  otkuhavanja sa dodatkom izbjeljivača.

 SODA

Soda je takođe dobar pomoćnik u otklanjanju masnih fleka sa kuhinjskih krpa. Možete pripremiti rastvor tople vode sa dodatkom sode, a možete i iskuhati krpe u ovom rastvoru (5 kašika na 5 litara vode). Čak i ako fleke ostanu, one će nestati poslije posljednjeg pranja u veš mašini nakon iskuhavanja.


DETERDŽENT ZA SUĐE

Na sličan način kuninjske krpe potapaju se i sa deterdžentom za sudove. Uzmite malo sredstva za pranje sudova, stavite u toplu vodu i potopite prljave suhe krpe u tom rastvoru na 15-20 minuta. Nakon toga ih  slobodno operite  praškom u veš mašini na uobičajeni način. Na ovaj način efikasno se eliminišu masne fleka sa kuhinjskih krpa.

Želim da podjelim sa vama još jedan način pranja kuhinjskih krpa, koji i sama često koristim. Možda neko i zna, ali u svakom slučaju koristan je i veoma efikasan.

U 10 litara veoma vrele vode rastvoriti 2 supene kašike suncokretovog ulja, 2 supene kašike bilo kojeg izbjeljivača u prahu ili 4 supene kašike tečnog i nepunu 1 čašu deterdženta za pranje veša. U ovaj rastvor stavite suhe prljave krpe i ostavite ih do potpunog ohlađenja vode. Poslije ostaje samo da isperete. Ne znam kakvi se  hemijski procesi tamo odvijaju, ali fleke od kafe, čaja, masne fleke i prljavština nestaju.

SIRĆE

Ako se na vašim krpama pojavila buđ, treba ih oprati na uobičajeni način, ali poslije toga isprati u rastvoru vode i sirćeta. Ne brinite za boju, sirće je bezopasno. Naravno, ako ne ostavljate na duže vrijeme krpe u ovom rastvoru.

Izvor: uspesnazena.com

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA: