OPREZNO S PIRSINGOM: Ukoliko želite pirsing ili ga već imate, evo nekoliko savjeta da se zaštitite od bakterija!

PODIJELI S PRIJATELJIMA:

Sam postupak stavljanja pirsinga je pravi mali hiruški zahvat, bilo da se izvodi pomoću specijalnog pištolja ili da se pri tom koristi igla.

1-250-din-umesto-2-500-din-za-pirsing-sa-mindjusom-po-izboru-mozda-zelite-da-uradite-pirsing-na-uvetu-nosu-pupku-obrvi-jeziku-vase-je-samo-da-izaberete-778-1

Veoma je važno da se prilikom stavljanja pirsinga ispoštuju osnovne higijenske norme, kako se ranica ne bi zagadila raznim bakterijama. Usljed toga može da se javi crvenilo, bol, otok odnosno svi simptomi upale.

Zato je neophodno da nekoliko dana nakon pirsinga, nadgledate kritično područje i ukoliko primjetite navedene simptome istog momenta skinite minđušu i posjetite ljekara. Za suzbijanje takve upale uglavnom se koriste antibiotici.

Sljedeća važna stvar je da pirsing ne podnosi baš svaka koža, pogotovo ukoliko prsten ili kuglica sadrže nikl ili hrom. Oni mogu da izazovu alergijske reakcije kod velikog broja ljudi. Zato izaberite minđušu od nekog drugog materijala. U slučaju da vam se javi alergijska reakcija kao što su crvenilo ili svrab, skinite minđušu jer to je znak da je vaša koža ne prihvata.


Najopasniji su pirsing nosa i pupka, prije svega zbog velikog broja bakterija koje su prisutne u tim dijelovima, U nosu se nalazi bakterija stafilokoka koja može da izazove upalu kože kao i hrskavicu nosa. Manje je opasan pirsing na jeziku jer pljuvačka obavlja prirodnu dezinfekciju, mada ne potpunu, tako da je i ovde potreban dodatni oprez.Desktop11

Nakon pirsinga bitno je da dezinfikujete područje tako što ćete ga prekriti sterilnom gazom umočenom u alkohol. Mjesto na kome je izvršen pirsing ne perite sapunom sve dok rana ne zaraste jer na taj način možete da nadražite kožu što otvara put bakterijama. Ukoliko je pirsing na pupku nemojte nositi usku odjeću i birajte mekane pamučne majice kako ne bi dodatno iritirali kožu.

Najvažnije stvar je da vodite računa da su sprave kojima se vrži pirsing sterilizovane, jer u suprotnom možete dobiti infekcije, a putem njim može se prenijeti i hepatitis B ili C, pa čak i AIDS. Ako su na instrumentima ostali tragovi krvi od prethodnog pirsinga možete ozbiljno da ugrozite svoje zdravlje.

Osoba koja stavlja pirsing mora da ima sterilne rukavice za jednokratnu upotrebu, takođe treba i da dezinfikuje vašu kožu prije intervencije.

Izvor: bebac.com

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA: