Kako bez hemije očistiti posuđe od zagorjele masnoće!

PODIJELI S PRIJATELJIMA:

Tiganji su nezamjenljive kuhinjske posude. Koristimo ih vrlo često, a ponekad ne samo jedan, već nekoliko. Nije ni čudo da se prilično brzo, na njihovom dnu i sa strana, nahvata deblji sloj masnoće.

How-to-get-your-pots-and-pans-clean

Hemijske metode za uklanjanje ovih problema često su maloefikasne, a ponekad nisu efikasne uopšte. Sa hemijom moramo obavezno raditi u gumenim rukavicama, a miris (da ne kažem smrad) od svih tih proizvoda kućne hemije je nepodnošljiv i može izazvati alergiju. Međutim, postoje veoma jednostavni načini uklanjanja zagorjele masnoće, i to brzo, i bez upotrebe hemije.

1. Lak način da očistite tiganj od masnoće:

Očistite jedan krompir srednje veličine. Isjecite ga napola i jednu polovinu umočite u sodu bikarbonu.

Dalje, trljajte ovom polovinom, kao sunđerom dno šerpe ili tiganja. Treba uložiti mali napor, ali rezultat će biti vidljiv momentalno, što će vas dodatno inspirisati.e02TKuSlZK4
Ako želite na ovaj način očistiti od masnoće više tiganja ili lonaca, neophodno je periodično obnavljati kolutove krompira, odnosno, povremeno odsjecati zaprljani dio. Takođe, češće ga treba umakati u sodu bikarbonu, jer masnoću, ustvari, čisti kombinacija soka krompira i sode bikarbone.

2. Masnoću na zidovima lonca možete uklonite uz pomoć običnih kesica čaja
GM0XdshlKds

Uzmite suhu, nekorištenu kesicu čaja, i jednostavno pređite sa njim po unutrašnjem zidu lonca(šerpe), na kojem je ostala masnoća. Odmah ćete primjetiti kako se masnoća rastvara, kao da se upija u čajnu kesicu. 2-3 kesica čaja i – „doviđenja masnoći“. Za ovu potrebu kupite najjeftiniji čaj u kesicama.

3. Masnoću sa spoljnih strana tiganja, lonaca, šerpi možete takođe ukloniti kuhanjem istih u rastvoru sode bikarbone.

qQZmJsvAB_41

Uzmite veći sud u koji može stati tiganj ili šerpa, sipajte u njega 4-5 kašika sode bikarbone i prelijte vodom. Kuhajte 30-50 minuta. Nakon toga samo prebrišite svoje sudove. Za ovu metodu nije potreban nikakav fizički napor, ali njeno izvođenje zahtjeva vrijeme. Ako ga imate, to je najefikasniji način eliminisanja stare masnoće sa svih sudova. Na ovaj način možete iskuhavati cjediljke, viljuške, kašike, poklopce i druge predmete sa „teškodostupnim“ mjestima.

U posuđu pripremamo hranu za sebe i svoju djecu. Manje hemije, bolje je za sve nas. Budite zdrave, a vaši sudove neka vas raduju svojom čistoćom. 🙂

Izvor: uspesnazena.com

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA: